Page 36 - 1_de_les_fonts
P. 36

VIDA QUOTIDIANA A L’ALT PENEDÈS
Pica beneitera de l’antiga ermita de Sant Salvador de Guadans de la Rovira Roja
Aquesta pica beneitera és d’estil gòtic primitiu28, recollida per la família Ametller, suposadament de la desapareguda capella de Sant Salvador de la Rovira Roja, situada al pla de Sant Salvador, darrere la casa de cal Pau Piu. Trobem referències en documents de l’any 1150. 28.1
En una visita pastoral que el visitador Gabriel Camps va fer el 27 de febrer de l’any 1518, en una llista d’altars, s’hi anomena la capella de Sant Sal- vador de la Rovira Roja. També l’any 1728 i el 1777 hi ha referències.29 En un document de l’any 1846, que detalla els límits de la parròquia de Vallformosa, se cita la petita capella de Sant Salvador. A mitjan del segle XIX encara hi havia culte.
Durant uns pocs anys es va celebrar missa per sant Salvador a la capella de la finca de Sers. La campana va ser donada a l’església de Santa Maria de Sarroca i va desaparèixer durant la guerra. Les imatges les recolliren la família Carbó de Vilobí, antics propie- taris de Sers. Actualment, tan sols queda una clau dipositada al Museu Municipal del Castell.
Pica Beneitera de Sant Salvador de la Rovira Roja, guarda- da durant uns anys per la família Amet- ller de cal Mames, ara dipositada al Museu Municipal del Castell.
Segons explicava Teresa Mateu, nascuda el 1907, de jove anava a brodar a cal Pau Piu i jugava a fet i amagar amb la seva amiga Carme, al lloc on encara hi havia restes de la capella.
Ve de tradició cristiana, trobar a l’entrada de les ca- pelles i esglésies, una pica d’aigua beneita. Els fidels, cap als anys 50, quan entraven feien el senyal de la creu al front, amb la punta dels tres dits mullats d’ai- gua de la pica, i a la sortida feien el mateix. També es
36
Mossèn Guardiola beneint amb el salpasser. Diada de Sant Antoni de 1958.


































































































   34   35   36   37   38