Page 41 - 1_de_les_fonts
P. 41
o partions, que es reconeixen pels murons. Aquestes han estat posades amb el mutu acord dels seus propi- etaris: amb l’ajuda d’una cordella mesuraven per ca- nes, feien un clot fondo, al fons hi posaven trossos de teula, vidres i cendra i al damunt una o dues pedres grans falcades amb altres de petites. Aquest pedre- gar l’anomenaven muró. Algunes vegades es fitava el terreny amb la presència del jutge.36 Actualment, els agrimensors, quan mesuren els terrenys, normal- ment busquen aquests testimoniatges tradicionals i fidedignes com a punt referencial.
Els records que queden a la Rovira Roja dels llocs de tertúlia són: les dues barberies, el Taberí d’en Ton (cal Tonet Casató), on hi anaven els més vells a jugar a cartes i a fumar (hi ha raons per pensar que antiga- ment allà jugaven a les tabes, d’aquí el nom de Tabe- rí) i a cal Pau de Sers. Aquí tenien tendència d’anar-hi els més joves, obrien el dissabte a la tarda i el diumen- ge al matí. Eren com petites tavernes on hi havia qui bevia barreja i cassalla amb un terròs de sucre (cigaló).
A la postguerra, els dies de pluja, molts pagesos i les seves dones, després de feinejar per la casa, es reunien a la masia més acollidora del barri per jugar a cartes: a la brisca, al truc, a la manilla o a la mona. A la majoria de cases hi havia una baralla de cartes.
DE LES FONTS PRIMÀRIES
Situació i concrecions
de la Fita de les tres cares
MUNICIPI:
Sant Martí Sarroca, comarca de l’Alt Pe- nedès.
LOCALITZACIÓ. Barri de la Rovira Roja, darrera la casa de cal Ramon Jeroni, a 5 metres del camí veïnal de l’antiga Carre- rada que venia de la Llacuna.
CONTEXT. Vinya propietat de cal Piu de Dalt.
DESCRIPCIÓ. És un molló mil·lenari de dimensions bastant grans, té forma pira- midal amb dues cares planes i una cònica. A la part inferior té una fillola.
PLANTA. Té forma de sector circular, de 3,64 metres de perímetre.
ALÇADA. De les tres arestes 2,13 metres.
MURS. Forma un bloc massís, amb pedres irregulars, algunes treballades, les quals es falquen amb pedres petites i argamas- sa. A la cara est, a 0,20 m. d’alçada té una fillola en direcció al terme de Guardiola de Font-rubí. Apareixen restes d’altres fi- lloles que suposadament senyalaven els termes de Sant Martí Sarroca i Torrelles de Foix.
ESTAT DE CONSERVACIÓ. Bo, no obs- tant té la punta escapçada per l’erosió del temps, dues de les filloles estant escapça- des per la degradació de l’home al treba- llar la terra que l’envolta.
EXPLORACIÓ37. Any 1990.
35 Breu recull històric de Sant Martí Sarroca. Juliol 1985. Pàg., 19 article d’en Magí Suriol i Romagosa.
36 Ens en dóna constància en Joan Romagosa en el seu dietari Manelic de l’any 1932. El 16 d’octubre posen fites en presència d’un notari.
37 Montserrat Sala i Figueras. Descobrim les arrels d’un medi penedesenc. La Rovira Roja. Inèdit.
41