Page 19 - Nr4_2017
P. 19

Debatt
Det är barns och ungas
rättigheter till utbildning som
måste ligga till grund.
– OCD-förbundets ordförande Bo Jakobssons kommentarer till regeringens beslut.
Alla elever har rätt till skolgång, samt rätt att få stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever behöver stöd, i form av extra anpassningar, för att klara av den ordinarie undervisningen. Om extra anpassningar inte räcker till, har eleven rätt att få ”särskilt stöd” i skolan. Om en elev med en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla kunskapskraven, ska särskilt stöd ges med särskild kompetens, så långt detta är möjligt. Det är skolans rektor som ansvarar för att varje elev i behov av stöd, skyndsamt får en utredning! Det är också rektorn som ansvarar för lärarnas pedagogiska kunskaper, samt möjligheter till kompetensutveckling!
Lärare måste ha kunskap om hur svårig- heter vid varje funktionsnedsättning kan lindras genom kunskap om anpassningar, inom pedagogikens område. Många elever med en funktionsnedsättning behöver också ett särskilt åtgärdsprogram, för att kunna nå kunskapskraven. Det är förstås även anpassningar inom hela skolmil- jön, såväl inom- som utomhus, som är viktiga för elever med behov av särskilt stöd. Denna anpassning av skolmiljön är oerhört viktig. Den måste anpassas uti- från varje individs behov. Det finns inte en funktionsnedsättning som är till fullo lik den andra, utan många barn och unga med ASD har en perceptionskänslighet, som ofta kan förvärras av stressiga situa- tioner i skolan. Man utvecklar OCD. Vi har fått information om att vissa elever blir ”hemmasittare” för en lång tid framö-
ver. Barn och unga som inte ens kan kom- ma till skolan, på grund av icke anpassad skolmiljö, eller pedagogik.
Vi förväntar oss att kunskap om psykiska funktionsnedsättningar ska finnas i alla skolor! Vi förväntar oss en bredare utbildning om alla psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på skolorna!
Ingen ska behöva bli ”hemmasittare”! Alla ska kunna trivas i skolan!
Alla har rättighet till skola, kunskap och utveckling!
Vi är förstås tacksamma över beslutet att speciallärarutbildningen kommer att innehålla kunskaper om ASD – autism- spektrumdiagnoser, samt om lämplig pe- dagogik, men självklart anser vi att även andra diagnoser ska inkluderas i denna utbildning! Vi tänker närmast på det sammanfattade begreppet, ”ESSENCE”, som omfattar våra kända diagnoser inom paraplyet: ADHD, ASD, OCD, EP och PANS. Professor Gillberg beskriver be- greppet så här:
”ESSENCE-begreppets grundtanke kan sam- manfattas som att ett problem sällan kommer ensamt, komorbiditet är regel och inte un- dantag. Problem relaterade till den generella utvecklingen går ofta hand i hand med andra svårigheter t ex, perception/sensorik, kommu- nikation/språk, aktivitet/impulsivitet, upp- märksamhet/koncentration, socialinter- aktion/ reciprocitet, humörsvängningar, och beteen-
deproblem. De olika diagnoserna delar gener, miljöriskfaktorer och kliniska symptom.”
Klart att hela denna skala av diagnoser och medföljande svårigheter bör tas med i den nya utbildningen för specialpedago- ger. Utbildningen måste omfatta kunskap rörande anpassning av såväl pedagogik som skolmiljö, för att vi ska få en skola passande för alla våra barn och unga med någon form av funktionsnedsättning. Ett stort ansvar vilar på rektorerna och de- ras kunskaper och kompetenser! Klart att all annan skolpersonal också behöver kunskap och förståelse. Det är vårt ansvar inom organisationerna att göra allt vi kan för att utveckla skolmiljöer så att de pas- sar för våra barn och unga. Det är deras rättigheter att kunna känna trivsel i sko- lan, och få en bra kunskap för framtiden!
Bo Jakobsson
NYTT OM OCD 4/2017 19


































































































   17   18   19   20   21