Page 17 - nr 2_2020
P. 17
BOKRECENSION
Psykisk ohälsa bortom npf-diagnoserna
Magdalena Bergers bok handlar, precis som titeln beskriver, om psykisk ohälsa i skolan. Författaren arbetar själv inom gymnasiet och ger en ärlig och trovärdig beskrivning av hur psykiska sjukdomar uppmärksammas – och inte uppmärk- sammas – i skolans värld. Tyngdpunk- ten i boken ligger på en rad berättelser och intervjuer med ungdomar som för- fattaren mött i sitt arbete som specialpe- dagog. Genom ungdomarnas upplevel- ser växer en bild fram av hur svårt det kan vara att upptäcka psykisk ohälsa, men också hur svårt det kan vara för skolpersonal att på ett bra sätt bemöta och hantera de ungdomar som mår psy- kiskt dåligt.
Det är på en och samma gång en sorglig men ändå hoppingivande läsning. Sorg- lig, eftersom läsaren får bevittna hur ungdomar som mår mycket dåligt inte får rätt hjälp. Som exempelvis ”Adam”, med suicidtankar och misstänkt bdd, som får stöd för sina inlärningssvårighe- ter men inte får hjälp att komma i kon- takt med psykiatrin, trots att de vuxna
på skolan känner till hans psykiska pro- blem. Adam blir till slut inlagd och har stora svårigheter att klara av sitt sista år på gymnasiet. Magdalena Berger skriver:
”På samma sätt som vi agerar när en elev har andningssvårigheter, epilepsi eller ett brutet ben måste vi agera beslutsamt när en elev befinner sig i akut psykisk ohälsa. Vi skulle aldrig låta en elev gå omkring med varande sår i flera månader. Vi skulle se till att elevens föräldrar kontaktades el- ler själva kontakta vårdcentralen. Tyvärr ser vi inte riktigt på psykisk ohälsa på det viset.”
Trots denna och andra tragiska berät- telser finns ändå mycket positivt att inspireras av i boken. Med relativt små insatser kan man åstadkomma skillnad. Genom att vara uppmärksam på från- varo och skolprestationer och genom att samarbeta med elevhälsoteamet så fort en orostanke uppstår kring en elev kan fler problem upptäckas och hante- ras i ett tidigt stadium. Författaren är tydlig med att skolan inte har i uppdrag att behandla psykisk ohälsa, men väl att förebygga och uppmärksamma den. Så enkla saker som att ta kontakt, att lyss- na och att ge beröm för framsteg kan bli avgörande för om en elev ska klara av att söka hjälp.
När elever med svårigheter debatteras hamnar ofta fokus på npf-diagnoser. Den här boken går vidare och tittar i stället på den psykiska ohälsa som förvisso ofta uppkommer i kombination med npf-di- agnoser men inte kan hanteras på samma sätt. Magdalena Berger höjer ett varning- ens finger för att det är allt för lätt att spekulera kring npf-diagnoser och för- klara alla svårigheter utifrån detta – och då riskera att missa om det finns psykisk sjukdom med i bilden. Hon påtalar ock-
så hur viktigt det är att hålla koll på alla elevers mående, även de som trots sina psykiska problem ändå når kunskaps- målen.
Författaren pekar på flera orsaker till skolans bristande hantering av psykisk ohälsa på ett strukturellt plan – såsom organisationsfrågor, bristande kunskaper, begränsade resurser, synen på psykisk ohälsa överlag – utan att göra anspråk på att ha en lösning på dessa problem. På ett lägre, mer vardagsnära plan, ger bok- en flera förslag på förbättrade arbetssätt. Bland annat finns en lista med signaler som skolpersonal bör vara extra upp- märksamma på – exempelvis att många sena ankomster eller söndertvättade, na- riga händer kan vara tecken på ocd. Här finns goda råd som många skulle ha nyt- ta av, och jag önskar verkligen att bok- en blir uppmärksammad och läst bland skolpersonal runt om i landet.
Text: Elin Olaisson
NYTT OM OCD 2/2020 17