Page 16 - nr 2_2020
P. 16
Ny bok utvärderar psykiatrireformen
Mer brukarmakt och öppna sam- tal. Det skulle psykiatrin behö- va, anser Anna Fredriksson och Åsa Moberg som är aktuella med boken De omöjliga: från psykia- trireform till dyr och dålig vård.
Anna Fredriksson var tidigare sekrete- rare i Svenska OCD-förbundets styrelse och både hon och Åsa Moberg har lång erfarenhet av den svenska psykiatrin, både som journalister och som anhöri- ga till personer med svår psykisk ohäl- sa. Anna Fredriksson är socionom och har tidigare skrivit om placerade barn i bland annat boken Ett annat hemma och reportaget Flickorna på hvb i tidskriften Socialpolitik. Efter det reportaget hör- de Åsa Moberg, författare sedan 40 år tillbaka, av sig och ville skriva en bok tillsammans med Anna:
– Hon hade blivit berörd av texten. Både Åsa och jag har genom åren fått kontakt med väldigt många människor med er- farenheter av psykiatrin. En del saker läg- ger sig som en tyngd över en, och vi har känt ett ansvar att berätta vidare.
I boken redogör de för mycket av vad som hänt under tiden som gått efter psykiatri- reformen för 25 år sedan. Syftet med den var att de svårast psykiskt sjuka skulle få
en bättre tillvaro. Med egna bostäder och arbete skulle patienterna rehabiliteras och bli en del av samhället. Mentalsjuk- husen hade redan tidigare börjat stäng- as, och ansvaret för arbete, bostad och en socialt fungerande tillvaro flyttades över från landstingen till kommunerna.
Inte blivit bättre
Men trots stora ekonomiska tillskott (en miljard om året) har tillvaron inte förbättrats särskilt mycket för de svårast sjuka. Ofta hör vi om hur människor skickas fram och tillbaka mellan olika instanser och huvudmän. Ingen vill ta ett helhetsansvar. Det borde inte vara möjligt att lämna en människa utan hjälp på det sättet.
– Om det inte går att göra någonting annat så borde det i alla fall alltid gå att få den tröst och det stöd vi behöver. Men mina och många andras erfarenheter av både psykiatrin och socialtjänsten är att de allt för ofta är avvisande. Människor kommer dit i svåra situationer och när de är som mest sårbara, men möts av en kall attityd: ”Tyvärr, det här är inte vårt ansvar”. Det saknas ofta vilja att fråga vad som fungerar för den här personen, det blir inget öppet samtal om vad som skulle behövas just nu, säger Anna Fred- riksson.
Därför är ett viktigt budskap i boken att mer makt behöver flyttas från psykiatrin till brukaren och det sociala nätverk som ofta finns runt denna. Nu är tid för ”brukarparadigmet”:
– Det är det enda som kan åstadkomma förändring. Idag får många vård som är väldigt dyr, samtidigt som den i värsta fall gör personen sämre. Riskerna är sto- ra att människor drar på sig vårdskador och får trauman till följd av vården.
I boken lyfts många exempel på god vård, sådant som fungerar och där stöd och hjälp finns tillgängligt utan att det kostar mer. De berättar om Stöttecen- ter i Hässleholm, dit både de som mår psykiskt dåligt själva men också anhö- riga kan vända sig med sin oro och ång- est. Två platser för övernattning finns, som är icke biståndsbedömda. Forsk- ning har visat att självvald inläggning gör att vårdtiderna blir kortare och att människor känner sig tryggare, bara av vetskapen om att det finns hjälp när de behöver den.
– Det sägs ibland att vi överkonsume- rar vård men vi tror tvärtom. Snarare är det så att ju tillgängligare vården blir desto mindre blir behoven, säger Anna Fredriksson.
Text: Elin Engström
Anna Fredriksson och Åsa Moberg, nu aktuella med en bok om psykiatrin. Foto: Olivia Borg.
16 NYTT OM OCD 2/2020