Page 4 - Demo
P. 4

”Jag lär mig så mycket av mina patienter”
Personer med OCD och samtidig autism kan hamna fel inom den psykiatriska vården. Tjejer som är tysta och inåtvända är särskilt svåra att fånga upp och diagnos- tisera. Det menar Karen Arlock som är psykolog på BUP:s mel- lanvård i Lund.
Det är inte ovanligt att personer med OCD också har samtidig autism eller störningar inom autismspektrumet. Det verkar också finnas en genetisk koppling, vilket tyder på ärftlighet när det gäller dessa tillstånd. Trots att samsjuklighet inte är ovanlig, riskerar vården att miss- lyckas med att identifiera den och att erbjuda rätt sorts behandling. Orsakerna till detta kan vara många. Även om det finns en hel del forskning kring OCD och autism, så är det långt ifrån alla terapeuter i den kliniska verkligheten som har erfa- renhet av båda dessa tillstånd. Personer med störningar inom autismspektrumet kan också ha svårt att ge en tydlig bild av sin situation.
Tidigare behandlingar har miss- lyckats
Psykologen Karen Arlock arbetar på mel- lanvården inom BUP i Lund. Hennes pa- tienter är oftast mellan 10 och 17 år och har remitterats från andra mottagningar inom BUP och barnhabiliteringen. När de kommer till hennes mottagning har psykisk ohälsa orsakat stora problem i deras liv. Skolan, familjelivet och relatio- nerna med kompisar fungera inte längre. Psykologer de mött kan ha prövat alla former av gängse behandling, utan till- fredställande resultat. Ångest, tvång och
social fobi, har ofta tagit över och styr hela tillvaron. Föräldrarna är desperata och kan bära på skuldkänslor för tankar om att de helt enkelt inte orkar med sina barn.
Ofta har patienterna en odiagnos- tiserad autismspektrumstörning Karen berättar att många av dessa patien- ter har en odiagnostiserad autismspekt- rumstörning och att det är därför tidigare behandlingar inte har fungerat. Personer med autism eller störning inom autism- spektrumet har ett särskilt sätt att tänka och processa information, vilket påverkar möjligheten att ta till sig en behandling. OCD och samtidig autism är en mycket komplex problematik som är en stor ut- maning att möta och behandla, säger hon.
Många patienter kan ha klarat, och funge- rat väl, i förskola och på lågstadiet. Men i takt med att kraven blir allt mer kom- plexa och det sociala spelet blir allt vikti- gare, så blir problemen tydliga i mellan- eller högstadiet. Ofta är det extra svårt att fånga de unga tjejer som är inåtvända och tysta, säger Karen.
Intresset för autism väcktes tidigt
Karen blev tidigt intresserad av att arbeta med barn med autism och har ägnat hela sitt arbetsliv åt detta. Förhoppningen är att inom en snar framtid börja forska pa- rallellt med behandlingsarbetet. Efter att ha blivit klar med psykologutbildningen arbetade hon länge inom habiliteringen, med intensiva insatser för små barn med autism.
För Karen är det viktigt att poängtera att autism inte är en sjukdom, utan snarare
ett annat sätt att tänka och ta in värl- den. Det handlar inte om att “rätta” till de här barnen. I stället handlar det om att ge dem tillgång till redskap så att de kan fungera socialt med andra människor utifrån rådande normer. Livet blir enklare om de får veta hur folk gör mest, och se- dan kan de själva välja hur mycket de öns- kar delta i sociala interaktioner med andra människor, säger Karen.
Tvångshandlingar mest vanliga
En fråga som ofta ställs är om det finns någon skillnad mellan tvångssyndrom, med och utan samtidig autism. Det har till och med diskuterats om tvångssyn- dromet hos personer med diagnoser inom autismspektrumet verkligen är ”äkta” tvångssyndrom. Detta beror på att inne- hållet i tvången kan se olika ut, beroende på om det finns en samsjuklighet eller inte. Karens egen erfarenhet är att det hos personer med samtidig autism är vanliga- re med tvångshandlingar än tvångstankar.
Ge rätt förutsättningar för att lyckas
För Karen är nyckeln till framgång att an- passa varje behandling utifrån individen. Hur ser tvången ut och vad fyller de för syfte. När hon möter nya patienter börjar hon på ett övergripande plan. Hur ser fa- milje- och skolsituationen ut för barnet. Vilka förutsättningar finns för att tillva- ron ska fungera utifrån barnets specifika behov?
För att lyckas med behandlingen lägger hon också stor vikt vid att stötta barnet och föräldrarna när det gäller att skapa goda rutiner i vardagen. Det handlar om
4 NYTT OM OCD NR 2/2017


































































































   2   3   4   5   6