Page 6 - Demo
P. 6

”Living Autism” – ett konstnärsprojekt
Hur känns det att leva med au- tism? Detta var temat i utställ- ningen “Living Autism”, där 22 nordiska konstnärer skildrade sina upplevelser av världen uti- från en autistisk verklighet. Initiativtagare och projektledare var Marianne Schmidt, som ock- så var en av konstnärerna i det nordiska konstprojektet.
Marianne Schmidt har döpt sin skulptur till “Övergångar”: krossade glasskärvor över runda stenar i en stålgrå konstruk- tion. Fyrkantiga rum skiljs åt av grå väg- gar av metall. Tanken förs till en labyrint, med den väsentliga skillnaden att rum- men är åtskilda, utan kontakt. Detta är hennes beskrivning av hur hon upplever sin tillvaro.
Berätta om ditt konstverk
– Jag ser konstruktionen som min hjärna och hur den fungerar. Varje fack är strikt
avgränsat från de andra, innehållande en liten del av det som är jag. Det sköra gla- set både skyddar och stänger mig inne. Titeln syftar på att glaset bara är en skär- va, så att lite av jaget kan sippra ut och möten uppstå, både inne i mig och med andra, berättar hon.
Det var i samband med Världsautismda- gen, den 2 april, som Marianne Schmidt tillsammans med 21 andra konstnärer med autism ställde ut sina konstverk i tre sam- tidiga konstutställningar i Sverige, Dan- mark och Finland. I Sverige ägde utställ- ningen rum på Inuti Galleri i Stockholm.
Galleriet är del av stiftelsen “Inuti” som syftar till att tillvarata och främja den kreativa begåvningen hos konstnärer med intellektuella funktionsnedsättningar och/ eller autismspektrumtillstånd. Sedan år 2000 drivs “Inuti” som en daglig verksam- het med renodlat konstnärlig inriktning. Här fanns precis det stöd som Marianne behövde för att förverkliga projektet ”Living Autism”.
– När projektet väl började ta form för snart ett år sedan, blev jag mer involverad än jag hade tänkt från början. Att arbeta med de administrativa sidorna av ett sånt här projekt har inneburit att jag fått göra många nya saker, bland annat planera och hålla i en workshop, skriva texter och pressmeddelanden och leda panelsamtal. Det har varit ett nära samarbete mellan mig och min handledare Lotte Nilsson- Välimaa, som inte bara har stöttat mig, utan också tagit ansvar när jag inte klarat av en viss uppgift. Genom att ha det stö- det, har jag kunnat vara del i att utforma alla moment. Det har periodvis varit både stressande och utmanande, men väldigt lärorikt, berättar Marianne.
Hur upptäckte du konsten som uttrycksform?
– Skapande har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har hållit på med händerna, om det så har handlat om att ”pyssla”, byg- ga möbler eller sy kläder, sen jag var liten. Under arkitektutbildningen på LTH fick kreativiteten en mer riktad form, eftersom det ofta handlade om att tredimensionellt gestalta en tanke eller idé. Den estetiska formatering, som utbildningen på sätt och vis innebar, gjorde mig friare i att uttrycka även mig själv i skapandet. Konsten och hantverket har alltid hängt ihop för mig, där kreativiteten får ta sig uttryck i alla möjliga olika former. På så sätt har jag ald- rig upptäckt konsten, utan levt med den som en del av mig, säger Marianne.
I verksamheten “Inuti” arbetar ett femtio- tal personer med rätt till stöd enligt LSS. De handleds av personal med konstnärlig, pedagogisk och/eller psykologisk utbild- ning. Arbetet är uppdelat i tre skilda ateljéer: Inuti Lilla Essingen, Inuti Söder- malm och Inuti Västerbroplan.
Gruppbild från öppningen av utställningen ”Living autism”. Konstnären Marianne Schmidt är tredje person från höger.
6 NYTT OM OCD NR 2/2017


































































































   4   5   6   7   8