Page 5 - Demo
P. 5

att äta bra, sova tillräckligt och röra sig lagom mycket. Ibland kan föräldrarna ha liknande problem som barnet, och då kan familjen behöva stöttning från fler instan- ser. Samarbete med socialtjänsten före- kommer också.
Motiverande arbete
Ibland kan det vara svårt att motivera pa- tienterna att gå in i en behandling. Det är heller inte säkert att de ritualer som för föräldrar och andra utomstående upplevs som tvångshandlingar faktiskt är det. Tvången och ritualerna kan upplevas som besvärande för barnet självt, men inte all- tid. Det kan lika väl upplevas som något positivt, något som skapar ordning i en värld som upplevs som kaotisk. Många
gånger kan det också vara svårt att reda ut vad som är vad. Karens egen teori går ut på att tvångshandlingar vid samtidig autism i vissa fall handlar om ångest som går överstyr.
Viktigt att arbeta flexibelt
Karen arbetar alltid utifrån evidensbase- rade metoder, med den utmanande reser- vationen att hon måste anpassa behand- lingen efter hur informationsprocessen ser ut hos personer med autism. En tumregel är att generella beskrivningar av käns- loupplevelser sällan fungerar. Patienten måste lära sig känna sin egen ångest och få stöd i att hitta alternativa sätt att agera när stressen stiger och hjärtat bultar. Det handlar inte alltid om att få bort ångest,
utan om att hitta fungerande sätt att leva med den, berättar Karen.
Att möta varje patient utifrån dennes spe- cifika förutsättningar är det som Karen menar är mest stimulerande.
– I mitt arbete går det inte att strikt hålla sig till en manual, utan man måste vara flexibel, och det är just det jag tycker är så kul. Jag lär mig så mycket av mina pa- tienter, säger hon.
Text: Hannah Mälarborn
Källor:
www.habilitering.se och boken Tvångssyndrom/OCD - Nycklar på bordet, av Susanne Bejerot, Cura förlag
Karen Arlock, psykolog på BUP:s mellanvård i Lund.
NYTT OM OCD NR 2/2017 5


































































































   3   4   5   6   7