Page 14 - Nr 4_2016
P. 14

Mindfulness kan motverka depression
Det är inte ovanligt att personer med OCD drabbas av depression, vilket kan förvärra situationen ytterligare. Depression påverkar samspelet med andra människ- or på ett negativt sätt och mins- kar även mottagligheten för be- handling. Här visar en ny studie från Göteborgs universitet att mindfulness-baserad kognitiv terapi kan vara till god hjälp.
Depression är ett vanligt tillstånd, som tyvärr ofta återkommer. Så många som var tredje kvinna och två av tio män ris- kerar att drabbas. Depression kan också förekomma i kombination med andra di- agnoser, såsom OCD, men man vet inte riktigt hur detta hänger samman.
Det kan vara så att personer med OCD har en sårbarhet för att utveckla depres- sion, eller så är det tvånget i sig, och allt som det medför i form av isolation och skam, som orsakar depressionen. Minskad förmåga till samspel med an- dra människor vid en depression gör det svårt att bygga relationer, som är en viktig beståndsdel för att klara livets påfrestningar.
Flera studier som vi skrivit om i Nytt om OCD, har behandlat det faktum att det finns flera sätt att lindra och även mins- ka risken för att hamna i en depression. Medicinering och kognitiv beteendeterapi hjälper många och motion och träning återkommer allt oftare som en central pus- selbit. Nya sätt att träna dyker hela tiden uppochnärdetgällerbehandlingarutgör sådana som tar sin utgångspunkt i yoga och mindfulness intressanta alternativ.
Senast ut är en spännande studie som visar att mindfulness-baserad kognitiv terapi (MBCT) kan förbättra samspelet med an- dra människor och på det sättet förhindra återfall i depression. Metoden utgör där- med ett effektivt behandlingsalternativ för primärvården.
I mindfulness-baserad kognitiv terapi får deltagarna lära sig olika kognitiva och beteendeterapeutiska färdigheter, vilket varvas med meditation och enkla yogaöv- ningar.
– Med metoden kan tendensen till återfall i depression sänkas från 60-80 procent till 30-40 procent. Det är den första svenska studien som uppvisar liknade resultat som uppmätts internationellt, säger av- handlingens författare, psykolog Josefine Lilja.
En central del i mindfulness handlar om att genom fysiska och mentala övningar hitta nya sätt att förhålla sig till sina tan- kar. Detta görs lämpligen tillsammans med en certifierad mindfulnessinstruktör.
I stället för att se tankar som en direkt av- bildning av verkligheten tränas förmågan att låta tankarna komma och gå, utan att agera på dem. Tankar är bara tankar och inget mer, och ingenting vi kan styra.
– Patienter som ingick i studierna fick lära sig ett nytt förhållningssätt till sina egna tankar och känslor. Syftet var att hjälpa dem att inte ”dras med” i dysfunk- tionella tanke- och känslomönster, berät- tar Josefine Lilja.
Patienterna som deltog i studien beskrev att MBCT förbättrade samspelet med människor i deras omgivning och att meditations- och yogapraktiken var det
som gav effekt för att förhindra depres- sionsåterfall.
I studien har begreppet medveten när- varo (engelskans mindfulness) analyserats med hjälp av självskattningsinstrumen- tet Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ). Josefine Lilja har tagit fram en svensk version och analyserat dess tillför- litlighet och användbarhet som stöd i be- handling inom primärvårdens verksam- het. Resultatet visade att instrumentet var såväl användarvänligt som tillförlitligt.
Josefine Lilja visar i avhandlingen att medveten närvaro är en föränderlig och flerdimensionell förmåga som människor kan utveckla med meditationsträning. Genom att titta på hur olika förmågor samspelar skulle man kunna designa skräddarsydda behandlingar för respek- tive individ.
– Min övergripande målsättning med detta arbete har varit att förbättra de in- terventionsprogram som används för de- primerade patienter som söker hjälp i pri- märvård, säger Josefine Lilja.
Text: Göteborgs universitet och Hannah Mälarborn
14 NYTT OM OCD NR 4/2016


































































































   12   13   14   15   16