Page 15 - Digitaal Boekje Nr2 2019 Test
P. 15
In principe mag de Saluki op geen enkele manier belemmerd worden en het moet duidelijk zijn als je hem ziet dat rennen en jagen zijn primaire functies zijn.
Het is daarom essentieel voor iedereen die Saluki's wil fokken om te weten wat de morfologische kenmerken zijn van "galopperende" honden, vooral omdat er onlangs een paragraaf is toegevoegd aan alle ras standaarden die als volgt luidt:
Alleen honden die gezond zijn en in staat om de functies uit te voeren waarvoor ze zijn geselecteerd en waarvan de morfologie typerend is voor het ras, mogen voor de fok worden gebruikt.
Hoofdstuk II getiteld “Bijzondere kynologische kenmerken van Graïoïden” in het uitstekend boek van Xavier Przezdziecki "Het lot van Windhonden” geeft duidelijke informatie over de typische morfologie van de Windhonden, die deze honden tot gespecialiseerde gallopers maakt.
Morfologie, een term die letterlijk “de wetenschap van vormen” betekent, vereist kennis van anatomie en fysiologie. Zoals de auteur schrijft: morfologie is de statische waarneming van een dier, en moet het mogelijk maken om zijn dynamiek af te leiden en zo zijn kwaliteit te veronderstellen. De hondenmorfologie is sterk geïnspireerd door de hippologie (morfologie en uiterlijk van het paard). Daarom spreken we altijd van voorhand of achterhand, termen die in de rijkunst worden gebruikt om de lichaamsdelen van het paard te situeren ten opzichte van de ruiterpositie.
Xavier Przezdziecki wijst erop dat de voorhand van het paard het lichaamsdeel is dat het grootste deel van het gewicht van het paard draagt, de richting regelt en het stuwende effect van de achterhand vergroot of verkleint en dat deze uitdrukkingen bij windhonden hun juiste gebruik vinden in de werktaal.
Wat de rugbelijning betreft, geeft Xavier Przezdziecki ons alle elementen die nodig zijn om te begrijpen wat die rugbelijning zou moeten zijn bij windhonden.
Hier is een samenvatting van wat hij uitlegt:
Het bovenste profiel van het lichaam van paardachtigen, hondachtigen en andere zoogdieren staat bekend als de rugbelijning, d.w.z. het deel vanaf de schoft tot aan de kroep. Bij de snelste zoogdieren is deze lijn over het algemeen een horizontale rechte lijn. Bij paarden en windhonden kan de ontwikkeling van de schoft een valse indruk van holte geven.
De wervelkolom is de hoofdbalk die rust op de schouder en heupen en is licht bol bij windhonden. Deze bolling is uitwendig niet zichtbaar, maar piekt ongeveer bij de ruggengraad overgang.
De wervelkolom ligt niet horizontaal op de schouders en heupen, maar helt iets naar voren. Het zwaartepunt wordt daardoor naar voren verplaatst, waardoor de achterhand vrijkomt endevoortstuwingtoeneemt.
15