Page 16 - Digitaal Boekje Nr2 2019 Test
P. 16
De helling van de wervelkolom is aan de buitenkant niet waarneembaar, maar wordt verborgen door de wervelstructuren en door de rangschikking van de spieren die bijdragen aan een horizontaal profiel van de bovenlijn, waarbij de lendenen slechts licht gebogen zijn (behalve bij de Barzoi en de PLI). Bij windhonden die gefokt zijn voor snelheid is de vlakheid van de bovenlijn FUNDAMENTEEL.
Als de bovenlijn naar achteren helt, wat doet denken aan het profiel van een giraffe of hyena, wordt gezegd dat de windhond "bergopwaarts" gebouwd is. Dit wordt ook wel een omgekeerde bovenlijn genoemd. Deze bouw is de tegenpool van de structuur van de windhond!
De windhond is echter aflopend gebouwd wanneer de bovenlijn naar de voorkant van de hond helt. Deze laatste bouw, als gevolg van de verhoging van de heupen, verhoogt de helling van de wervelkolom en maakt de achterhand vrij, waardoor een super aanpassing aan de functie van snelheid ontstaat.
Volgens de auteur hebben Saluki's uit het Nabije Oosten en Centraal-Aziƫ, evenals Azawakhs, vaak een aflopende morfologie.
Dalende ruggelijning Horizontale rugbelijning Omgekeerde of Hyena (Uitstekend aangepast aan het racen) rugbelijning
(Dravers rugbelijning)
De conclusie van dit onderzoek, geplaatst in de context van de "algemene verschijning" van de Saluki standaard, is simpel en logisch: Bij de Saluki, geselecteerd voor jacht en coursing, moet de rugbelijning ALTIJD horizontaal of dalend zijn.
De heupen moeten ALTIJD op dezelfde hoogte of hoger zijn dan de schoft.
Correcte bovenbelijning: schoft ter hoogte van de heup, lichte boog ter hoogte van de lendenen
Foutieve bovenbelijning: de heupen zijn lager dan de schoft, zonder boog ter hoogte van de lendenen. Deze Saluki heeft niet de bouw die nodig is voor zijn typische rasfunctie.
16