Page 40 - LCW LIFE | SAYI 21 | KASIM-ARALIK 2018
P. 40
sağlık - health
Obezite ve gıda intoleransı ilişkisi
Düşük kalorili ve uzun süreli diyet yapımı, açlık ve kilo ve- rememe, kişide depresyona neden olur.
Yine depresyona neden olan vücuttaki seratonin eksikliğidir.
Seratonin eksikliği olan şişmanlarda, ağır bir yemekten sonra bile doygunluk hislerinin yeterli olmadığı, yapılan ça- lışmalarda ortaya çıkmıştır.
Seratoninin yüzde 5’ beyin yüzde 95’i bağırsaklarda bulunur.
Bağırsaklardaki inflamasyonu sonucu atılamayan zararlı maddeler, bağırsak hücrelerine zarar vererek daha az se- ratonin salgılanmasına, bunun sonucunda da kilo artışına neden olabilirler. Ama bütün gıdalar için bu geçerli değil- dir. Mesela, peynire intoleransı çıkan biri için peynir hem seratonin üretim kaynağı hem de bağırsak sıkıntı kaynağı olabilir. Bu da kilo artışının intoleransla alakalı direk bir du- rum olmadığını gösterebilir.
Relationship between obesity and food intolerance
If a person continues to diet for a long time and take low-calories during the day, the person may be depressed if s/he doesn’t lose weight and because of hunger.
It is also the deficiency of serotonin in the body causing depression.
If a person suffers from serotonin deficiency, even after a heavy meal, the person’s satiety may not be sufficient, ac- cording to the findings of the studies.
About 95% of the serotonin in the body is produced in the intestines while the remaining 5% is produced in the brain.
Harmful substances that cannot be excreted as a result of inflammation in the intestines can cause damage to the intestinal cells, resulting in less serotonin excretion, which may result in weight gain. But this is not valid for all foods. For example, cheese can be both a source of serotonin and intestinal maladies for someone who is suffering from cheese intolerance. This may indicate that weight gain is not directly related to intolerance.
Serotonin üretimini arttıran besinler
Peynir, süt, nohut, fasulye, et, tavuk, balık, çikolata vb. içerisinde yüksek triptofan aminoasit bulunan besinler serotonin üretimini arttırırlar.
Besinlere karşı vücudun gösterdiği tepkilerden birinin de kilo artışı olabileceğini ileri sürenler var. Ben bu görü- şe katılmayanlardanım. Kısacası, gıda intoleransının şiş- manlattığını gösteren güvenilir ve güçlü bilimsel veriler elimizde yok ve gıda intoleransı yaptığı düşünülen o be- sini kesmenin veya azaltmanın zayıflattığından da emin değiliz.
Eldeki tek bilimsel veri, yüksek karbonhidratlı ve gluten içeren buğdaylı ürünlerin (ekmek, makarna, bulgur, bisküvi, simit, poğaça, börek vb.) zaten en çok suçlanan kilo aldırıcı gıdalar olduğundan, intoleransı olsun olmasın, bu gıdaların beslenmeden çıkarılması zaten kilo verdirmektedir.
Beslenmedeki doğal gıdalara yönelim bizim daha az gı- daya karşı intoleransımızın olmasında etkili olacaktır.
Foods that increase the production of the serotonin are as follows
Foods containing high tryptophan amino acids such as cheese, milk, chickpeas, beans, meat, poultry, fish, choc- olate etc.
There are some specialists, who suggest that the weight gain may be one of the body’s reaction. I don’t agree with this opinion. In short, we do not have reliable and powerful scientific data proving that food intolerance causes over- weight, and we are not sure if we lose weight if we remove the intolerant foods from the diet.
Theonlyscientificdataavailableishigh-carbohydrateandglu- ten-containing wheat products (bread, pasta, bulgur, biscuits, bagels, pastry, pie, etc.) are already the most accused foods about gaining weight. Whether the persons are tolerant or not, they lose weight if they remove these foods from their diet.
If we consume more natural products, we’ll be less intol- erant to food.
38