Page 81 - LCWLIFE12-TR
P. 81
Tabii ki herkes gibi çocuklar da övülmeyi çok severler. Özellikle de yetenekleri ve zekaları için övülmeyi çok se- verler. Bu gerçekten onlara destek verir, özel bir çoşku duymalarını sağlar; ama sadece bir an.
Bir kez tökezlediklerinde özgüvenleri uçar gider. Başarı akıllı oldukları anlamına geliyorsa, başarısızlık aptal olduk- ları anlamına gelir.
“Harikasın”, “çok iyisin”,” zekisin” demek yerine “Bu re- sim harika olmuş”, “Odanı çok iyi toplamışsın”, “Bu davra- nışın çok zekiceydi” demek arasında çok büyük fark vardır.
Anne baba olarak sıkça kullandığınız ilk cümlelerle ço- cuğunuzun kişiliğine vurgu yaparken ikinci cümleleri kul- landığınız takdir de yaptığı işe, çabasına vurgu yapmış olursunuz. Böylece yapılan davranışı tekrar yapma eğilimi daha yüksek olacaktır.
Yoğun şekilde fazlaca ve abartılı bir şekilde kişiliğe yapı- lan övgüler ileri aşamalarda narsizme kadar gidebilmek- tedir. Bu nedenle çocuğun kişiliğini övmek yerine çabasını övmek gerekir.
Örneğin, bir hevesle resmini getiren çocuğunuza “Bu resim harika olmuş.” dedikten sonra “Resmini biraz bize anlatır mısın?” dediğiniz takdirde ilgiyi gören çocuğunuz daha hevesle resmini anlatacaktır. Hayal gücünü ve ya- ratıcılığını tetiklemek adına resmi anlatırken çocuğunuzu serbest bırakmanızda fayda var.
Övgüyü bilinçli şekilde kullandığınız takdirde çocuğu- nuzda olumlu davranış değişiklikleri görmek daha kolay olacaktır.
Naturally, children also like to be praised as we all do. They like to be praised especially about their talents and intelligence. This really supports them and makes them feel enthusiastic but only for a moment.
Their self-con dence disappears once they stumble over. If success means they are smart then the failure means they are stupid.
There is a signi cant di erence between saying “you’re great”, “you’re very good”, “you’re very smart”, and say- ing “This drawing looks great”, “You sorted out your room very well”, “This behaviour of you was very smart”.
You emphasize the personality of your child with the  rst group of sentences you, as parents, use very fre- quently while you emphasize the e ort when you praise using the second group of sentences. Thus, the tenden- cy to repeat that particular behaviour will be higher.
Exaggerated praises frequently used about the per- sonality can lead to even narcissism in the future. There- fore, you must praise the e ort of a child rather than his/ her personality.
For example, if your child brings a drawing and you re- spond saying “this drawing is amazing” and add “can you tell about your drawing?”, then your child will be more eager to tell about the drawing upon seeing your interest and appreciation. It would be bene cial to leave your child free when he/she tells about the drawing so, you can trig- ger the imagination and creativity.
If you use praising with appropriate level of awareness, it would be easier to see changes in the behaviours of your child.
79


































































































   79   80   81   82   83