Page 83 - LCWLIFE12-TR
P. 83
Öz saygı, genellikle ergenlik döneminde önem kazanır; çünkü; ergenlik döneminde kişiler kendi kendilerini daha fazla yargılar. Öz saygının düşük olmasının temeli ise, bi- raz daha geçmişe, çocukluk yıllarına dayanır. Kötü çocuk- luk anıları, ebeveynlerin yüksek beklentileri ve eleştirel tutumları, sosyal baskılar (büyüklerin yanında çocukların konuşmasının ayıp olduğu inancı gibi), çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının yeterince giderilememiş olması, ebeveynlerden yeterli onayı alamama gibi faktörler düşük öz saygının temelini oluşturur. Ne yaparsa yapsın, anne- si babası için yeteri kadar başarılı bulunmayan bir çocuk, kendini yeterli hissetme duygusunu kazanamayacaktır. Aynı şekilde, anne-babanın fazla endişeli olması, çocuğu birçok aktivitede engellemesi (en basitinden “koşma, dü- şersin” cümlesi) çocuğun öz saygı geliştirmesini engelle- yecektir.
Tabii bu örnekler, yetişkin ilişkilerimiz için de geçerli olabilir. Örneğin, sizi sürekli eleştiren bir yakın arkadaşınız veya eşiniz varsa, bir süre sonra eskisi kadar yetenekli ve başarılı hissetmemeye başlayabilirsiniz.
Unutulmamalı ki hiçbir aile hiçbir çocukluk dönemi ve hiçbir ilişki mükemmel değildir. O nedenle, öz saygımızı anlamak, değerlendirmek ve bu konu üzerine çalışmak bizim sorumluluğumuz.
İyi haber, nasıl bir çocukluk ve ergenlik geçirmiş olursak olalım, yetişkin hayatımızda kendine saygıyı artırmanın bazı yolları ve teknikleri var.
KENDİNİZİN FARKINA VARIN
Neyi neden yaptığınızın, neyi neden istediğinizin farkına varın. Hede erinizi ve düşünce sistemlerinizi gözden ge- çirmek, kendinizi daha yakından tanımanızı sağlayacak. Kendinize biraz zaman ayırmak ve içsel yolculuğa çıkmak için aşağıdaki cümleleri tamamlayın.
Zihnimden atmaya çalıştığım düşünceler, Kendimle ilgili kabul edilmesi en zor şey ,
En sevmediğim huyum,
Sevmediğim halde yapmaktan vazgeçemediklerim,
Self respect usually gains importance during the ad- olescence because individuals judge themselves more during the adolescence. Low self-respect comes from the past, childhood years. Factors such as bad childhood memories, high expectations and sceptical approach of parents, social pressure (such as banning children from talking next to elders), inadequate ful lment of a child’s emotional and physical needs, inability to receive adequate approval from the parents lay foundations of low self-respect. A child who is not found successful enough by parents no matter what he does will never feel self-content. Likewise, extremely anxious parents, stopping many activities of the child (to put simply, phrases such as “don’t run, you will fall”) will prevent the child from developing self-respect.
These examples apply to adults, too. For example, if you have a close friend or spouse who constantly crit- icizes you, after a while, you may start feeling that you are not as talented or as successful as you were in the past.
Keep in mind that no family or childhood period or no relationship is perfect. Therefore, it is our responsibility to understand, evaluate and work on self-respect.
Thankfully, there are methods and ways to improve self-respect in our adulthood regardless of our child- hood and adolescence period.
GAIN SELF-AWARENESS
Gain awareness on what you do, why you do it or why you want certain things. Reviewing your goals and the way of thinking will allow you to know yourself better. Complete the following sentences to spare time for yourself and take an internal journey.
Thoughts I am trying to expel from my mind are, The thing that is the hardest to admit about myself is, I dislike my habit of,
Things I don’t like but still do are,
81


































































































   81   82   83   84   85