Page 82 - sce smart
P. 82

רובוט מסייע בחדר ניתוח הנשלט באמצעות קול ME-13
מאת: גיא סויסה; Guy225544@gmail.com אלמוג בוהדנה; Almogbu3@gmail.com
בהנחיית: ד"ר יצחק לוי, ד"ר שייקה בילו
המכללה האקדמית להנדסה SCE , המחלקה להנדסת מכונות, קמפוס אשדוד
על פי דוח מבקר המדינה לשנת 2021 נכון לסוף שנת 2019 הפעילו כ-41 בתי חולים בישראל בסך הכל 458 עמדות ניתוח. מספר הניתוחים יכול להגיע לעשרות אלפים בשנה בבי"ח גדול, למשל בשנת 2018 בוצעו ברמב"ם כ-45,000 ניתוחים. ]1[
בעקבות מצוקת כוח האדם הקיימת בתחום הרפואה בכלל ובקרב האחיות בפרט ]2[, התקיימה פגישה עם ד"ר ערן שרון - מנהל המרכז לבריאות השד בית חולים בלינסון, במהלך הפגישה הוצג מערך בעלי התפקידים בחדר הניתוח ]3[, הוצג הצורך במוצר אשר יסייע להם וכיצד ניתן לייעל את המצב הקיים. בנוסף הוצע להתמקד בניתוחים
הכוללים סט כלים מצומצם.
כתוצאה מהפגישה עם ד"ר שרון ולאחר מכן עם אחות חדר ניתוח עלה הצורך להתייעלות הן בפן האנושי והן בפן הטכנולוגי על מנת לתת מענה לבעיה המוזכרת לעיל ולהתאים את מערך חדר הניתוח להתפתחות הטכנולוגית הקיימת בעולם בכל הנוגע בהשתלבות של רובוטים בחיי היומיום.
מטרת הפרויקט הינה לתכנן זרוע רובוטית מסייעת בחדר ניתוח הנשלטת באמצעות פקודות קוליות וזיהוי כלי הניתוח על ידי מצלמה לצורך הבאתם אל המנתח שמטרתה תחילה לסייע ולבסוף להחליף את האחות ה"סטרילית" אשר תפקידה להביא כלים אל המנתח כאשר הפרמטרים המרכזיים המנחים את הפרויקט הם:
התייעלות המערכת הרפואית, חיסכון בכסף, שיפור הסטריליות ושימוש בטכנולוגיות עכשוויות.
במהלך פיתוח ותכנון הפרויקט בוצע סקר ספרות, חקר שוק, איפון דרישות המערכת לאחר ניתוח כלל הנתונים, חקר שוק מרכיבי המערכת ובחירת כלל הרכיבים האופטימליים לביצוע הפרויקט.
לאחר מכן בוצע מידול ע"י תוכנת Solidworks להתאמת התכן אל הרכיבים הנבחרים ובוצעה סימולציית חוזק על מנת לבדוק את התכנות המוצר לעמוד בעומס הרמה של כלי ניתוח במשקל עד של 200 גרם.
בנוסף במהלך הפרויקט נעשה שימוש בעיבוד קול ועיבוד תמונה בשפת תכנות – "Python" ושימוש בMatlab ו-Simulink על מנת לשלוט בתנועת הזרוע במרחב.
לבסוף בוצעה אינטגרציה בין כלל הרכיבים והקוד כדי לקבל את המוצר המוגמר.
82




















































































   80   81   82   83   84