Page 22 - Vroege Herinneringen
P. 22

schieten mijn best te doen. Wij hadden een luitenant die bij schietoefeningen diegene die de hoogste score haalde op een flesje limonade en een gevulde koek trakteerde. Dat heb ik menigmaal gewonnen.
Korporaal
Door het geregelde buitenleven kwamen wij al snel in een goede conditie en had ik een aantal goede vrienden. Na een maand of vier was de opleiding be- eindigd en werden wij overgeplaatst naar het tweede bataljon dat gelegen was in Zutphen. Bij aankomst daar moest ik na een paar dagen bij de commandant op rapport komen en kreeg te horen dat ik naar aanleiding van de puntenbeoor- deling, die wij meegekregen hadden, bevorderd werd.
Voorlopig zou ik dienstdoend korporaal zijn. Het voordeel voor mij was dat ik niet meer zelf op wacht hoefde te staan, maar als assistent wachtcommandant korporaal van aflossing was. Dat hield in dat ik tijdens de 24-uurs wacht om de twee uur de wachten af moest lossen. Geef acht, presenteer geweer, consig- nes, overgeven, enz. Echt leuk werd het pas toen de mobilisatie begon en we naar onze oorlogsbestemming gingen. Ik werd met mijn peloton ingekwartierd op een boerderij in Vorden aan de weg naar Hengelo.7 Bij een brugje over een beek was springlading aangebracht, alles afgezet met prikkeldraad en onze taak was 24 uur per dag wacht houden. Als object commandant moest ik dage- lijks rapporten schrijven die ik dan door een ordonnans naar de commandopost die gevestigd was in hotel 'Jachtlust' in Warnsveld liet brengen.
Stadsjongen ‘uit Diemen’
Ik maakte kennis met de boeren uit de omtrek en ontdekte al spoedig dat zij het niet zo erg begrepen hadden op stadsmensen. Als ze mij vroegen waar ik van- daan kwam zei ik maar dat ik uit Diemen kwam, een klein dorp in de buurt van Amsterdam. Mede daardoor waren ze direct een stuk vriendelijker. Omdat ik het leuk vond en veel tijd over had, hielp ik de boer waar we ingekwartierd waren dikwijls met werk. Zo leerde ik melken, ploegen met een span paarden, enz. Als ik met verlof naar huis ging, kreeg ik altijd een kip mee.
7 Dat was op de ‘Konijnenbult’. G. Emsbroek heeft over de geschiedenis van de Konijnenbult een boek geschreven.
20


































































































   20   21   22   23   24