Page 137 - In de ban van bloedstolling
P. 137

aan gewrichten nog met bedrust en immobilisatie van het ge- troffen gewricht. De grote winst van zelfbehandeling was bo- vendien dat er minder ziekteverzuim was, omdat de behan- deling direct na het begin van de bloeding kon worden ge- start. Het dagelijks leven van Nederlandse hemofiliepatiënten begon door deze nieuwe medicatie begin jaren zeventig aan- zienlijk te verbeteren. Bloedingen kwamen het vaakst voor in de knie, enkel of elleboog, letsels die makkelijk te herkennen waren. In zo’n geval kon de patiënt, wanneer deze daarin was getraind, direct zichzelf cryo toedienen waardoor schade aan gewrichten beperkt bleef. Patiënten werden zo steeds minder afhankelijk van hun behandelaars. In 1972 behandelden twaalf patiënten zich thuis. In 1978 waren dat er al honderd. Keerzij- de was alleen dat concentraten een overgevoeligheidsreactie konden geven, wat thuis weer niet goed behandeld kon wor- den.
Ook op organisatorisch gebied was Veltkamp betrokken bij de zorg voor hemofiliepatiënten. Samen met Loeliger wees hij niet alleen op de noodzaak van gepast medisch en juridisch advies voor patiënten, maar ook op het belang van voorlich- ting in belangrijke beslissingen in hun individuele levens – zo- als huwelijk, gezinsplanning en beroepskeuze. Een belangrijke stap was de oprichting van een belangenvereniging voor per- sonen met bloedingsproblemen.
Net als Van Creveld was Veltkamp in de eerste plaats behan- delend arts. Maar dankzij de ontdekking van cryos en ande- re factorconcentraten kon hij samen met Stibbe daadwerkelijk de leefomstandigheden van de Nederlandse hemofiliepatiënt verbeteren.
113


































































































   135   136   137   138   139