Page 160 - In de ban van bloedstolling
P. 160
bovendien een van de ontdekkers van de enzymremmer an- tiplasmine (aP) dat de werking van plasmine in de bloedbaan remt. Niet lang daarna ontdekte ook Van Mourik, samen met zijn collega’s aan het Amerikaanse Scripps Institute, een ander mechanisme dat de fibrinolyse afremt.
Langzamerhand werd duidelijk dat ook de fibrinolyse, net als de stolling, een zeer nauw- keurig afgestemd sys- teem is waarbij diverse enzymen betrokken zijn om de afbraak van stol- sels te initieren en weer af te remmen.
Van Mourik en de ontdekking van PAI
Begin jaren tachtig ontdekte Jan van Mourik samen met Da- vid Luskutoff een ander remmingsmechanisme in de fibrinoly- se. Tijdens zijn sabbatical in het Californische La Jolla iden- tificeerde hij een eiwit dat de werking van t-PA en urokina- se verhindert: PAI (plasminogen activator inhibitor). PAI wordt door vaatwandcellen geproduceerd en afgescheiden. Het ei- wit matigt de vorming van plasmine door zich aan de plas- minogeen activatoren te binden. Verhoogde concentratie PAI komen voor bij diverse ziekten, zoals ontstekingen en kanker, waardoor er een grotere kans op trombose ontstaat. Erfelijke afwijkingen in de aanmaak van het eiwit leiden juist weer tot een verhoogde bloedingsneiging.
136