Page 163 - In de ban van bloedstolling
P. 163
worden geactiveerd. Ook aan het modificeren van genetisch materiaal van patiënten zelf wordt gewerkt. Bij gentherapie wordt de afwijkende code, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van onvoldoende werkzame stollingsenzymen, gecorrigeerd.
Recombinant t-PA is één van de eerste en meest succesvol- le medicijnen die met behulp biotechnologie werden ontwik- keld. Het zou van onschatbare waarde blijken in de acute be- handeling van miljoenen patiënten met levensbedreigende stolsels. Net als in het geval van streptokinase en urokinase werden in Leuven diverse studies opgezet naar de werking van recombinant t-PA. Met labexperimenten en dierproeven zoch- ten onderzoekers naar veilige methoden voor behandeling en verdere ontwikkeling van dit trombolyticum. Voor de eerste kli- nische studies werkte de Leuvense vakgroep begin jaren tach- tig nauw samen met de Rotterdamse Erasmus Universiteit. In 1981 publiceerde Collen samen met Stibbe als eerste een ar- tikel over behandeling met recombinant t-PA. Binnen de re- cordtijd van nog geen zeven jaar na de octrooiaanvraag kwam het geneesmiddel op de markt.
Toch heeft het lang geduurd voordat dit levensreddende mid- del op grote schaal werd ingezet – in het bijzonder bij be- roertes. Door terughoudendheid van medisch specialisten en onvoldoende kennis bij artsen op de afdeling spoedeisende hulp, die het middel binnen de eerste uren na de eerste symp- tomen moeten toedienen, heeft het decennia geduurd voor- dat recombinant t-PA bij de acute behandeling van hersenin- farcten werd ingezet.
139