Page 164 - In de ban van bloedstolling
P. 164
Trombolytica en beroerte: het belang van tijdige herkenning
In de jaren tachtig nam onderzoek naar en behandeling met trombolytica een grote vlucht. Nieuwe ontdekkingen op het gebied van de fibrinolyse en klinische studies naar de effecten van trombose bij diverse patiënten maakten het mogelijk om trombolytica als levensreddend middel op grotere schaal toe te passen. Bovendien was aan het begin van de jaren tachtig hierdoor ook voor cardiologen duidelijk dat trombose een be- langrijke oorzaak is voor hartinfarcten.
Behandeling met trombolytica maakte nu de kans op herstel van het hartspierweefsel, mits op tijd toege- diend, aanzienlijk groter. Bij een herseninfarct, dat net als een hersenbloeding ook wel een beroerte of Cerebro Vasculair Accident (CVA) wordt genoemd, kan tijdige behandeling zo mogelijk nog belangrijker zijn. In sommige gevallen kan toediening van trom- bolytica de kans op herstel na beroerte aanzienlijk vergroten. Door verstopping van bloedvaten in de hersenen als gevolg van trombose kan achterliggend hersenweefsel verstoken blijven van zuurstof. Jaarlijks maken beroertes in Nederland ongeveer 46 duizend
slachtoffers. Net als hartaanvallen zijn beroertes een belang- rijke doodsoorzaak als gevolg van trombose. Daarnaast kan een CVA in veel gevallen leiden tot lichamelijke en geestelijke invaliditeit. Ieder jaar treft dit leed wereldwijd zo’n 5 miljoen mensen. Snelle oplossing van het stolsel via trombolyse, bin- nen vier en een half uur na de eerste signalen, kan daarom een enorm verschil maken. Een Transient Ischemic Accident (TIA)
140