Page 239 - In de ban van bloedstolling
P. 239
hieraan ten grondslag ligt. Het optreden van uitzaaiingen leidt ook tot een verhoogde kans op trombose.
Er wordt verondersteld dat trombose en hyperactivatie van de bloedstolling ook het ziekteverloop van kanker beïnvloedt; stollingseiwitten bevorderen het ontstaan van bloedvaten naar de tumor en de groei van de tumor. Tenslotte leidt lokale vorming van bloedstolsels om uitzaaiende kankercel- len tot bescherming tegen het immuunsysteem. Zo zorgt de bloedstolling ervoor dat kankercellen gemakkelijker uitzaaien.
Alles valt samen in Maastricht
In de beginjaren moest de nieuwe Limburgse vakgroep om haar bestaansrecht vechten. Maar dankzij biochemisch studies naar de werking van stollingsfactoren, bloedplaatjes en het be- lang van oppervlakken werd de reputatie van de Maastricht- se medische faculteit als wetenschappelijk topinstituut geves- tigd.
Toch merkte Hemker tijdens zijn afwezigheid in de jaren tach- tig op dat het onderzoek te veel gericht was op labexperimen- ten en dat daarbij de patiënt uit het oog was verloren. Het was tijd om deze schat aan verworven inzichten in de bioche- mie van bloedstolling aan te wenden voor klinische gebruik. Versterkt met buitenlandse inbreng ontwikkelde de vakgroep revolutionaire diagnostische technieken. Voor de stollingstijd- bepalingen die decennialang de standaard voor de diagnose waren geweest, ontstond met de TG-test een superieur alter- natief. Met deze techniek kunnen de diverse afwijkingen in de
215