Page 29 - In de ban van bloedstolling
P. 29

doeningen tot de allerbeste ter wereld.
• In de eerste tien jaar van deze eeuw is het aantal sterfgevallen door trombose met 55% gedaald. In Nederland ligt het risico op trombose bij hartritmestoornissen 25% lager dan in de VS, terwijl de kosten voor behandeling aanzienlijk lager zijn.
De strijd gaat door...
Toch richten stollingsaandoeningen nog altijd verschrikkelijk veel schade aan. Wereldwijd sterven de meeste mensen aan de gevolgen van trombose. En hun aantal wordt steeds groter. Met name hartaanvallen, beroertes en veneuze trombose, die veroorzaakt worden door ongewenste stolsels in slagaders en aders maken nog altijd een enorm aantal slachtoffers.
Zo’n 80% van de hart- en vaatziektesterfte wordt veroorzaakt door arteriële trombose. Deze stolsels blokkeren meestal de slagaders van het hart (hartaanval) of de hersenen (beroer- te). De rest overlijdt voor het overgrote deel als gevolg van trombose in aders – veneuze trombose. Veneuze trombose wordt bovendien vaak niet eens geregistreerd of onterecht niet aangemerkt als doodsoorzaak, omdat het vaak als com- plicatie optreedt bij andere ziekten – zoals kanker of longont- steking.
Maar ook in de gevallen die niet fataal aflopen leidt trombose vaak nog tot onherstelbaar lichamelijk letsel en persoonlijk leed. Vele tientallen miljoenen mensen raken jaarlijks invalide door trombose of bloedingen. Honderden miljoenen leven met de ingrijpende gevolgen van trombose.
5


































































































   27   28   29   30   31