Page 40 - In de ban van bloedstolling
P. 40

schappelijk onderzoek een hoge vlucht. Met steeds weer nieu- we technieken en instrumenten – zoals de zuivering van ei- witten, elektronenmicroscopie en het herkennen van molecu- len met antistoffen – konden uitvoerigere experimenten wor- den gedaan. Stap voor stap leidden deze ontwikkelingen in het laboratorium tot betere verklaringen voor de werking van de hemostase en uiteindelijk ook tot nieuwe behandelmetho- den.
De enigszins toevallige ontdekking van antistollingsmiddelen betekende een doorbraak in de behandeling van tromboti- sche aandoeningen. De toewijding van betrokken behande- laars zoals Van Creveld en Kettenborg in Amsterdam, Loeli- ger in Leiden en Jordan in Utrecht zorgde voor een ware re- volutie in de zorg voor trombose- en hemofiliepatiënten met oprichting van de eerste trombosediensten en hemofiliekli- niek ter wereld. Naast deze veranderingen die direct uit de kliniek voortkwamen, waren er veel verbeteringen vooral op diagnostisch gebied die hun oorsprong in het laboratorium vonden.
Het huwelijk tussen kliniek en lab kent twee belangrijke uit- komsten: inzicht in de onderliggende fysiologische processen én betere methoden voor diagnose en therapie. Natuurlijk zou het rationele verloop van biomedisch onderzoek het mooiste zijn: begrijpen wat er aan de hand is om vervolgens in te grij- pen met de kennis die we op dat moment hebben.
16


































































































   38   39   40   41   42