Page 42 - In de ban van bloedstolling
P. 42
In zijn zuivere vorm komt deze volgorde soms voor maar re- gel is het allerminst. Er zijn bijvoorbeeld middelen die helpen terwijl men eeuwenlang niet wist waarom – zoals het gif van de herfsttijloos bij jicht en dat van vingerhoedskruid bij hartfa- len. Anderzijds zijn er ziekten die nog niet behandeld konden worden, maar waarvan de bestudering veel bijdroeg aan de kennis van het onderliggende pathologische proces, zoals de erfelijke bloedplaatjes- en stollingsafwijkingen.
Wetenschappelijk onderzoek is een uitdagende en vooral een geduld vragende onderneming. De toepasbaarheid van de verkregen inzichten is dikwijls niet direct duidelijk. Erg be- vlogen behandelaars mogen dan weleens roepen dat weten- schappelijk onderzoek hen niet interesseert. Rigide geleerden beweren anderzijds soms dat geneeskunde geen echte weten- schap is. In de praktijk zijn onderzoek en behandeling onlos- makelijk met elkaar verbonden. Het wetenschappelijk onder- zoek heeft sinds de 19e eeuw het vakgebied fundamenteel ver- anderd. De moderne geneeskunde zou zonder wetenschap- pelijk onderzoek niet kunnen bestaan.
De wetenschap wint nog altijd terrein binnen de geneeskun- de. Het is nu zo dat men van behandelingen waarvan men de pathofysiologische achtergronden nog niet heeft doorgrond toch tenminste eist dat de werkzaamheid met wetenschappe- lijke methoden bewezen is – of althans statistisch waarschijn- lijk wordt geacht. De evidence based medicine stroming heeft daar op het terrein van de Hemostase en Trombose – en uit- eindelijk ook de geneeskunde in haar geheel – een cruciale rol in gespeeld.
18