Page 3 - Demo
P. 3

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ
 Η παρούσα έρευνα πραγματοποιείται με σκοπό να εξετάσει με ποιο τρόπο μετριέται η απόδοση των υπαλλήλων μιας επιχείρησης και πώς αυτή επηρεάζεται όταν αυτοί εργάζονται υπό συνθήκες εργασιακής αβεβαιότητας. Η εργασιακή αβεβαιότητα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται πολύ συχνά διότι οι επιχειρήσεις για διάφορους λόγους προβαίνουν σε αλλαγές της οργανωτικής τους δομής. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να διεξαχθεί μια έρευνα σε υπαλλήλους που εργάζονται σε μια επιχείρηση την Ολυμπιακή Αεροπορία, διότι είναι μια εταιρία η οποία έχει δεχθεί πολλές οργανωτικές αλλαγές, τόσο από την ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2009 όσο από την επίδραση της οικονομικής κρίσης σε αυτή και οι εργαζόμενοι της είναι σε θέση να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επιρροή αυτών των αλλαγών στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Οι ερευνητικές υποθέσεις που τέθηκαν βασίστηκαν σε προγενέστερες μελέτες και διατυπώνονται στη συνέχεια ως εξής:
Υπόθεση 1η
Υπόθεση2η
διαθέτουν
Υπόθεση 3η
ή το δημόσιο τομέα.
Υπόθεση 4η Oι εργαζόμενοι που εργάζονται στη δημόσια επιχείρηση επηρεάζονται λιγότερο αναφορικά με το ενδεχόμενο απόλυσης από αυτούς οι οποίοι εργάζονται στην ιδιωτική επιχείρηση
Υπόθεση 5η Η ανασφάλεια που αισθάνονται οι υπάλληλοι μπροστά στην αλλαγή που μπορεί να υπάρξει στο εργασιακό τους περιβάλλον επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο των σπουδών τους.
Υπόθεση 6η Η ικανοποίηση των εργαζομένων επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται. Μεθοδολογία: Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο χορηγήθηκε από ένα πληθυσμό 1500 υπαλλήλων που διαθέτει η Ολυμπιακή σε 200 υπαλλήλους όλων των ηλικιών, με διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης, σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης και στις δυο κατηγορίες εργαζομένων εποχικούς και μόνιμους. Το ερωτηματολόγιο είναι χωρισμένο σε 5 ενότητες, α) την εργασιακή ικανοποίηση, β) την μέτρηση της απόδοσης / αξιολόγηση προσωπικού, γ) την εργασιακή ανασφάλεια, δ) το εργασιακό περιβάλλον, ε) τα προσωπικά στοιχεία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2011 και η στατιστική ανάλυση και επεξεργασία που πραγματοποιήθηκε στα ερωτηματολόγια που συλλέχθηκαν, έγινε με την χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS 17.0.
Ευρήματα: Φαίνεται ότι οι άνδρες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους σε σχέση με τις γυναίκες κι ότι η εργασιακή ικανοποίηση επηρεάζεται σε αρνητικό βαθμό όταν αντιστοιχίζονται τα προσόντα που έχει ένας εργαζόμενος με την εργασία που κάνει. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι όταν το εργασιακό περιβάλλον είναι ευχάριστο η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη κι ότι οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον είναι απαραίτητες. Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που έλαβαν μέρος στην έρευνα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στην εταιρία όπου εργάζονται και ότι υπήρχαν απολύσεις λόγω της μείωσης προσωπικού. Η σιγουριά που δίνει η εργασία στο εργαζόμενο διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να αισθάνεται ο υπάλληλος ικανοποιημένος γι αυτό οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους σε σύγκριση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Συμπεράσματα: Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η απόδοση του προσωπικού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος. Oι περισσότεροι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι όταν το εργασιακό περιβάλλον είναι ευχάριστο η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη κι ότι οι αλλαγές σε αυτό είναι απαραίτητες, παρόλο που αισθάνονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ανασφάλεια μπροστά στην αλλαγή που μπορεί να επιφέρει την απώλεια της εργασίας. Ένα μεγάλο χάσμα παρατηρήθηκε μεταξύ των εργαζομένων
Η ικανοποίηση που αισθάνονται οι εργαζόμενοι από την εργασία τους επηρεάζεται από το φύλο τους
Η ικανοποίηση που αισθάνονται οι εργαζόμενοι από την εργασία τους επηρεάζεται από το εκπαιδευτικό υπόβαθρο που
Η ικανοποίηση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από την εργασία τους επηρεάζεται από το αν εργάζονται στον ιδιωτικό



















































































   1   2   3   4   5