Page 7 - Demo
P. 7

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όπου οι οικονομικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, είναι πια αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι αλλαγές έχουν αρχίσει να γίνονται μέρος της καθημερινότητας της ζωής. Αυτές οι αλλαγές δεν θα ήταν φυσικά δυνατόν να μην επηρεάσουν και τον εργασιακό χώρο εφόσον αφορούν και τον σημαντικό τομέα της οικονομίας της Ελλάδος.
Το εργασιακό περιβάλλον είναι ο χώρος όπου σήμερα διαθέτουν οι περισσότεροι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους. Η ικανοποίηση που λαμβάνει κάποιος από το εργασιακό του περιβάλλον, επηρεάζει σημαντικά την ψυχική του ηρεμία κι έχει αντίκτυπο τόσο στη ζωή τη δική του, όσο και στην επικοινωνία με τους συναδέλφους και τον κοινωνικό περίγυρο( Noe J. And Hollenbeck J. Et all 2007). Η ικανοποίηση αυτή σχετίζεται άμεσα με την απόδοση του εργαζομένου γι αυτό και η μέτρησή της ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη σύμπραξη ( Werther & Davis 1996).
Είναι γεγονός ότι σήμερα οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι πολλές φορές να προβαίνουν σε αλλαγές του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσής τους, ούτως ώστε να καλύπτουν τις ποικίλες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους, οι οποίες προκύπτουν, κυρίως, από τις κοινωνικές, τεχνικές και, φυσικά, οικονομικές εξελίξεις ( Κανελλόπουλος & Παπαλεξανδρή ,1990).
Με άλλα λόγια, οι ταχύτατες και, αρκετές φορές ταυτόχρονες, εξελίξεις (συνθήκες), όπως είναι η αυξανόμενη ανεργία, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι συγχωνεύσεις κι εξαγορές επιχειρήσεων, αλλά και οι νέες μορφές χρηματοδότησης και πιστωτικής συναλλαγής, η ελεύθερη διακίνηση δυναμικού, η αστάθεια των εθνικών νομισμάτων κτλ ωθούν τους οργανισμούς «στην υιοθέτηση συγκεκριμένων προσεγγίσεων και στρατηγικών προσαρμογής ή καινοτομιών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας τους» ( Κανελλόπουλος & Παπαλεξανδρή ,1990).
Το ερώτημα, επομένως, που ανακύπτει αφορά το βαθμό στον οποίο αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τον εργαζόμενο (αίσθημα ανασφάλειας) και στον λειτουργικό και αποτελεσματικό χειρισμό των αλλαγών αυτών από τους οργανισμούς ώστε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η παραγωγικότητά τους.
Η συνεισφορά της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι αναδεικνύεται πώς αισθάνεται ο εργαζόμενος της Ολυμπιακής αλλά και γενικότερα κάθε εργαζόμενος αυτή την περίοδο στην αβέβαιη κατάσταση που βιώνει στο εργασιακό του περιβάλλον. Η επιλογή της εταιρίας Ολυμπιακή Αεροπορία για τη διεξαγωγή της έρευνας θεωρείται ιδιαίτερα εύστοχη διότι πρόκειται για μια εταιρία η οποία έχει δεχθεί πολλές οργανωτικές αλλαγές και οι εργαζόμενοι της είναι σε θέση να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που μια ακόμη αλλαγή, η συγχώνευση με ανταγωνίστρια εταιρία, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πώληση της Ολυμπιακής από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, συνέπεσε με την οικονομική κρίση γεγονός που επέφερε επιπλέον προβλήματα. Οι λόγοι που μπορεί να ωθούν μια επιχείρηση στην αλλαγή μπορεί να είναι σοβαροί και να στοχεύουν την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της, αλλά παρόλα αυτά δεν παύει να έχει αντίκτυπο στους εργαζομένους και εν συνεχεία στα αποτελέσματα της ίδιας της επιχείρησης όπως για παράδειγμα στους πελάτες της.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την έρευνα που προσέφερε η μελέτη περίπτωσης της Ολυμπιακής είναι η ιδιαιτερότητα εύρεσης εργαζομένων τόσο ιδιωτικού όσο και δημόσιου τομέα μέσα στην ίδια εταιρία. Αυτό συμβαίνει συνήθως, δηλαδή να εντοπίζονται μέσα στον ίδιο οργανισμό υπάλληλοι και των δύο κατηγοριών, όπως για παράδειγμα σε δημόσιους φορείς όπου εργάζονται υπάλληλοι που ανήκουν στο προσωπικό κάποιας ιδιωτικής εταιρίας η οποία έχει συνάψει σύμβαση έργου με το φορέα. Στην περίπτωση της Ολυμπιακής όμως δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθεί. Κατά την έναρξη λειτουργίας της “ νέας ” Ολυμπιακής οι υπάλληλοι οι οποίοι διαμόρφωσαν το εργατικό της δυναμικό ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι όπως σε κάθε ιδιωτική εταιρία, αλλά όχι μόνο. Για την εύρυθμη λειτουργία και ομαλή προσαρμογή της εταιρίας στα νέα δεδομένα, ζητήθηκε από τους υπαλλήλους της “ παλαιάς ” Ολυμπιακής να παραμείνουν στις εργασιακές τους θέσεις ώστε να βοηθήσουν εκπαιδεύοντας τους νέους υπαλλήλους (training on job) για ένα μικρό χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού οι εργαζόμενοι της παλαιάς Ολυμπιακής είχαν να επιλέξουν μεταξύ της συνταξιοδότησης, όσοι φυσικά πληρούσαν τις ανάλογες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, και



























































































   5   6   7   8   9