Page 4 - Geschiedenis Barger-Oosterveld
P. 4

  Ten oosten van Emmen ligt aan het rand van het veen de Emmer schans. (www.drentslandschap.nl).
 Halverwege Coevorden en Schoonebeek ligt schans De Katshaar. Gebouwd in 1672 maar heeft nooit een rol van enige betekenis gespeeld. De schans fungeerde vooral als controlepost voor het grensverkeer. (www.rtvdrenthe.nl).
 Een ode aan de schans van Roswinkel aan de rand van de meanderende Runde Titel:.Het Fort voor het water. Het is een kunstwerk, een vorm van land art, van Jeroen van Westen. Het is gebouwd op de locatie waa vroeger de schans stond. (www.helderrood.nl).
in Zuidoost-Drenthe tussen Coevorden en Bourtange. Uit strategisch belang moest het gebied zo nat mogelijk worden ge- houden, ook mochten er geen woningen met stookplaats worden gebouwd. De uit- voering riep bij de plaatselijke bevolking weerstand op. Dit botste met hun econo- mische belangen in de veengebieden die zij immers zo droog mogelijk wilden heb- ben. Door aanleg van dijken (o.a. Heeren- dijk, Emmerdijk, Weerdingerdijk) door het veen moest het water worden vastgehou- den om het veen zo nat te houden. Het handhaven van het verbod om de dijken te beschadigen bleek onmogelijk. Zo was de boekweitcultuur een grote boosdoe- ner, omdat hierbij immers grote delen van het veen gedeeltelijk ontwaterd moesten worden. Ook het graven van turf vereiste drooglegging. Een andere kwestie in de 18e eeuw waren de tegengestelde belan- gen tussen de twee staten aan weerszijde van de grens. De Nederlanden hechtte sterk aan het moeras als verdedigingsli- nie. Dat in tegenstelling tot de Duitse kant, waar de regering juist veel landloze boeren van elders een mogelijkheid wilde bieden op het veen een bestaan op te bouwen. Dat vereiste juist ontwatering, waardoor het gebied toegankelijk werd en geen be- scherming meer bood. Pas in het begin van de 19e eeuw bleek de militaire waar- de van de natte grenszone nagenoeg ni- hil. Tegen het midden van de negentiende eeuw viel ten slotte het besluit tot opheffen van deze strategische linie. Huizen mogen niet gebouwd worden, er is een verbod op ‘woningen met stookplaatsen’. Permanen- te bewoning is niet toegestaan, tot 1865. In deze periode ontstond er een stabiele situatie met de oosterbuur het koninkrijk Pruisen. Het sloot een verdrag met Neder- land waarin het verbod op ‘woningen met stookplaatsen’ nabij de grens werd opge- heven. Vanaf deze periode ontstaan hier ook de eerste nederzettingen, zoals Bar- ger-Compascuum en Zwartemeer.
 46 BarBgear-gOeormstaervkeldeninzidjne Oproeshtiesrtvoerlide






























































































   2   3   4   5   6