Page 8 - Geschiedenis Barger-Oosterveld
P. 8

 De twee bouwpastoors druk doende met de boekhouding voor de bouw van de kerk in 1905. Terwijl Vinke de ontvangen giften telt, noteert Weninck de bedragen. (KAB).
 Locatie dorpskern, toeval of niet?
Door toename van katholieke bewoners op en rond het Oosterveld namen de pas- toor Weninck en Vinke van de nabijgele- gen parochies het initiatief om hier een kerk te stichten. Eind 1904 kregen ze toe- stemming van de bisschop om een gods- huis op te richten. Men koos voor een stra- tegische plek op het droge zand. Ook was er sprake van plannen om langs deze plek een tramlijn te leggen. De pastoors voor- spelden dat rond deze locatie in Barger- Oosterveld zich zou ontwikkelen. Vooral door de toestroom en toename van ka- tholieken. In zijn logboek schreef pastoor Weninck: “Spoedig stond het bij ons vast dat een of ander stuk land gelegen aan
den weg van Emmen naar Klazienaveen- Noord een geschikt terrein kan aanbie- den. Te meer wijl wij hier zoo ongeveer het centrum vonden van de katholieke bevolking die onder het kerkje zou ressor- tereen wijl hier een hooge grondslag was en hier een punt hadden wat eenige kans bezat na eenige jaren door een tram Em- men naar Klazienaveen-Noord te worden doorsneden. Een strook veen lang 2000 m (van Geert Koop tot Scholtenskanaal) was reeds doende voor dit doel uit te graven. Moge er eenmaal het stoomros rennen!..... In mijn groot vertrouwen in Sint Gerardus wensch ik en voorspel ik dan aan de pa- rochie Barger-Oosterveld een schoone toekomst.” De tram is er nooit gekomen, maar gestaag ontwikkelde nabij de kerk het centrum. Er kwamen cafés, bakkers, winkels en bewoning.
 100 Kaderverhaal






























































































   6   7   8   9   10