Page 20 - I am + | Editie 4
P. 20

Middelengebruik
Poppers en erectiemiddelen worden veel gebruikt, maar dat noemen we geen chemseks. Als je het over chemseks hebt, dan bedoelen we drugsge- bruik tijdens sex, bijvoorbeeld de drugs GHB en crystal meth. Vier of vijf van de tien mannen in m’n speciale spreekuren gebruiken dat. Aan de ene kant zijn er mannen die elke twee maanden op een feestje gebruiken: ‘Ik vind het leuk, ik plan dat in, ik zorg dat ik niet overdoseer en ik doe het in een veilige setting.’ Aan de andere kant zijn er mannen die het elk weekend opzoeken, seksuele grenzen van anderen of van zichzelf over- schrijden of regelmatig out gaan. Er zijn mannen die wakker worden en niet meer weten wat er
is gebeurd, en mannen die op de intensive care belanden. Dit brengt veel schaamte met zich mee.
Positieve kant
Middelengebruik kan ook een positieve kant hebben. Middelen kunnen ervoor zorgen dat je, net als bij alcohol, makkelijker verbinding kunt aangaan. Zodat je kunt genieten van seks. Dat moeten we niet vergeten. Ik hoor veel mensen heel blij en enthousiast vertellen wat voor leuke ervaringen ze hebben gehad, hoe ze hebben kunnen experimenteren, hoe ze fantasieën tot werkelijkheid hebben kunnen maken.
Minderen of stoppen met middelen
De grens tussen leuk en niet leuk gebruik is soms onduidelijk. Sommigen zijn zo ver dat minderen niet lukt en de enige optie is om helemaal te stoppen. Dat stoppen lukt soms een tijd en dan kan men weer terugvallen. Een hoop mensen struggelen hiermee en dat kan voelen als falen.
Seks zonder middelen en alcohol
Als je al jaren alleen maar seks hebt met middelen of alcohol, dan kan het lastig zijn om seks te hebben zonder middelen en alcohol. Dat kan flink tegenvallen. Hoe kun je leuke seks hebben zonder die middelen? Hierbij kan het helpen om eerst met jezelf te ontdekken wat je leuk vind en daarna bijvoorbeeld met een vertrouwde partner, een seksbuddy.
Versterken
Problemen kunnen elkaar heel erg versterken.
Uit onderzoeken weten we dat homomannen vaker middelen gebruiken en vaker psychosociale problemen hebben dan heteromannen en dat
het hebben van hiv die problemen nog sterker
kan maken. Die problemen kunnen leiden tot
een negatiever zelfbeeld en tot meer seksueel risicogedrag of tot het minder trouw innemen van hiv-medicatie. En we weten ook dat mensen die vroeger seksueel misbruikt zijn of die te maken hebben met geweld binnen hun relatie, meer kans hebben op andere problemen. We moeten deze problemen in samenhang benaderen.
  20   18   19   20   21   22