Page 21 - I am + | Editie 4
P. 21

     Ik heb veel nagedacht over seksuele vrijheid. Ik vind het leuk om soms als sekswerker betaalde seks met klanten te hebben en soms seks met mijn partner of met een date. Het was een worsteling om daar een goede balans in te vinden en dat speelde op toen ik mijn hiv-diagnose kreeg.
Ik wilde me niet laten tegenhouden door morele oordelen van anderen over seks. Maar soms had ik seks waar ik mezelf niet goed bij voelde. Ik had soms dwangmatig seks. Het lukte me niet om de dating app Grindr links te laten liggen. Als je een verslaving hebt, dan denk je vaak dat je minder doet dan in werkelijkheid. Ik ben gaan bijhouden hoeveel uur ik ermee bezig was. Ik heb nu met mezelf een maximum afgesproken.
Ik heb er nu grip op gekregen, bijvoorbeeld doordat ik geen Grindr meer op m’n telefoon heb. Dat heeft me geholpen
om niet de hele tijd in m’n
hoofd met seks bezig te zijn. Ik had er zo genoeg van, dat die verandering me uiteindelijk niet zo veel moeite kostte.
Lyle
Leeftijd: 25 Hiv-leeftijd 2
 Van m’n veertiende tot m’n zeventiende had ik boulimia, eetbuien. Daarna kreeg ik een heel ongezonde relatie waar ik maar niet uit kwam. Verder heb ik van alles gedaan om m’n gevoelens te ontwijken: drank, drugs, feesten, reizen.
Ik heb diverse periodes
in mijn leven therapie
gevolgd om aan de slag
te gaan met onverwerkte emoties. Zo heb ik vorig
jaar een intensieve therapie gevolgd met wekelijkse groepsbijeenkomsten en met drama-oefeningen. Ik heb er veel inzichten door gekregen en tools die me kunnen helpen. Nu herken ik veel beter: Wanneer ben ik niet in balans? Wanneer ben ik overprikkeld? Wanneer voel ik me niet okay? Dan ben ik eigenlijk geneigd om iets destructiefs te gaan doen. Ik heb nu geleerd om dan even een stapje terug te zetten: Wat voel ik nu? Wat heb ik nodig? Wat kan ik nu doen om goed voor mezelf te zorgen?
Pauline Leeftijd 44 Hiv-leeftijd 13
 Ik was verslaafd aan drank
én drugs. Als je het doet, moet je het goed doen, haha. Als ik daar nu op terugkijk, probeerde ik dingen uit m’n jeugd weg te stoppen. Dat kan je lang volhouden, maar op een gegeven moment lukt het niet meer. Hulp zoeken om
af te kicken was een van de moeilijkste én beste dingen die ik ooit heb gedaan.
Orlando
Leeftijd 53 Hiv-leeftijd 13
21   19   20   21   22   23