Page 40 - I am + | Editie 4
P. 40

Tim heeft het in de brugklas verteld:
‘De avond ervoor kon ik niet slapen van de spanning.’
Scholieren zijn niet goed in geheimen bewaren
Ik was twaalf toen de dokter het me vertelde. Ik kreeg het boekje ‘Brenda heeft een draakje in haar bloed’. Ik was eigenlijk helemaal vrolijk: jee, ik heb een draakje in mijn
bloed! Ik ben uniek. Veel mensen vinden dat draakje eng, maar het is niet zo eng.
Schuldig
Later dacht ik: mijn vader heeft al die jaren tegen me gelogen. Hij zei dat de pillen die ik moest slikken voor m’n benen waren; ik kan slecht lopen vanwege problemen tijdens de bevalling. Mijn vader heeft hiv opgelopen via mijn moeder. Zij is aan de gevolgen van aids overleden toen ik één was. Hij schaamt zich voor zijn eigen hiv en voelt zich schuldig over mijn hiv. Elke keer dat ik een pil moet innemen, zegt hij: sorry, sorry, sorry. Ik heb op m’n twaalfde met m’n vader afgesproken, dat ik het eerst met hem zou overleggen wanneer ik het iemand wil vertellen.
Biologieles
In die tijd kreeg ik op de middelbare school biologieles. Ik ging meteen het boek doorbladeren en bij hiv stond een foto van een broodmager Afri- kaans kindje dat bijna doodging. Dat beeld staat zo ver af van mijn eigen leven met hiv. Ik dacht:
ik ga het in de klas vertellen. Mijn biologieleraar vond dat een goed plan: jij weet het het best, dus jij kunt ze meteen goed informeren. De avond ervoor kon ik niet slapen van de spanning. Ze waren geschokt, en zeiden ook: wat dapper dat je het vertelt! Scholieren zijn niet goed in geheimen bewaren, dus al snel wisten anderen het ook. Ik ben naar de rector van de school gegaan en heb drie sessies in de grootste collegezaal gehouden, zodat alle scholieren het wisten. Dat was een goed begin.
Geheimzinnig
Ik heb familieleden die het nog niet weten, en
dat begint toch wel aan mij te knagen. Maar ik
heb altijd het gevoel van: het gaat toch over mijn leven, waarom mag ik het niet gewoon vertellen als ik dat zelf wil? Dus ik overleg dat gewoon niet met m’n vader. Ik voel me schuldig omdat ik het >
40
   38   39   40   41   42