Page 46 - I am + | Editie 4
P. 46

 www.113.nl
Deze site biedt informatie en verschillende vormen van support voor als je zelf aan zelfmoord denkt. Je vindt er ook info en ondersteuning voor als je je zorgen maakt over iemand anders, en voor zorgverleners en organisaties.
Denk je zelf aan zelfmoord?
Crisislijn 0900 0113 Voor als je
nú anoniem wilt bellen met een deskundige vrijwilliger. 7 dagen per week 24 uur bereikbaar.
Maak je je zorgen om iemand anders?
Overleglijn 020 311 38 88
In een gesprek van ongeveer een half uur biedt 113 je een aantal zinvolle handvatten voor het omgaan met iemand die aan zelfmoord denkt. Daarnaast kijken jullie samen naar wat jij zelf nodig hebt, en kan men je eventueel verwijzen. Op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00 uur.
Tunnelproces
Het begint vaak met een enkele gedachte: Ik ben niks waard. Ik voel me eenzaam. Ik hoor nergens bij. Misschien is het maar beter als ik er niet meer zou zijn. Omdat die gedachte zo angstaanjagend is en omdat je er moeilijk over kunt praten, blijft iemand in z’n eentje met die gedachte. Na zo’n enkele gedachte kan iemand in een tunnelproces komen: door een toenemende focus op dat soort gedachten verlies je steeds meer het zicht op gedachten die positief zijn, die juist perspectief kunnen bieden.
Bellen of chatten
Als iemand de stap durft te nemen om ons te bellen of met ons te chatten, dan blijkt vaak dat er best iets aan te doen is. Met een kleine interventie kunnen we vaak een groot verschil maken. We proberen een beeld te krijgen van de ernst van de
 46


   44   45   46   47   48