Page 12 - CarCareer Augustus 2020
P. 12

 12
omgevingswetgevingen en emissienormen. Het gaat hier om miljarden- investeringen in nieuwe technologieën die niet alle merken kunnen dragen. Ten tweede is er de distributie, van fabriek naar eindgebruiker van het voertuig zelf, maar ook van alle mogelijke wisselstuk- ken en onderdelen in een vrijgemaakte markt waar alle OEM’s tegenwoordig alle distributiekanalen naast elkaar hanteren. Ook hier zal de strijd digitaal gevoerd worden. Op de derde plaats hebben wij de toenemende concurrentie van lokale spelers en de prijsdruk in de nog groeiende ‘new markets’, net als in de ‘vervangings- markten’. Ten vierde hebben wij de nieuwe vormen van verplaatsing, zoals connected, of shared mobility, wagens met self- driving, en andere middel- en van vervoer, maar ook de nieuwe vormen van werken met minder mobiliteit, zoals de (be- perkte) Corona-lockdown recent aantoonde. Overig- ens dienen winstgevende businessmodellen hier nog gevonden te worden. Ten vijfde tenslotte, wat is de merkenstrategie inzake tweede, derde of latere levenscyclus van een voer- tuig, en ultiem de re- cyclage ervan? Met betrekking tot die opeen- volgende levenscycli zijn er ook nog veel opportuniteiten voor verhuurformules.
De toekomst van de
mobiliteit ligt in handen van de overheden, zowel lokaal, nationaal als Europees. Er worden ongeziene hoeveelheden middelen gespendeerd voor mobiliteit. Alleen ben ik niet helemaal zeker dat dit ook zal ressorteren in het gewenste effect. Tussen wat democratisch verkozenen willen, en wat hun kiezers verlangen, ligt natuurlijk een hemelsbreed verschil. Bovendien treden er onbekende factoren op zoals bv. Covid-19.
De toekomst van de automotive sector ligt ook in de nieuwe vormen van mobiliteit, zoals bijvoorbeeld de deelwagens.
Mensen besloten om tijdens de lockdown te wandelen of te fietsen, en als er weer gewerkt wordt verkiezen ze terug de wagen, en het gemeen- schappelijk (of openbaar) vervoer wordt vermeden wegens besmettings- gevaar. Kortom, sowieso zal de mobiliteit een mix blijven tussen gemeen- schappelijk en privé. De toekomst van de auto- motive sector ligt ook in de nieuwe vormen van mobiliteit zoals bv. de deel- wagens. Echter bestaat car-sharing’ reeds langer onder de vorm van korte termijnverhuur, voor elk wat wils wanneer hij het
wenst. Het eerste pijnpunt hierbij is de stilstand, zowel inzake“operationelekost”, als inzake ruimtelijk beslag. Volgens mij is het dan ook zinloos om stede- lijke ruimten in te palmen met al dan niet oplaadbare wagens die toch grotend- eels stilstaan. Dan praten we nog niet over de on- vermijdelijke gebruiks- schades, wie betaalt voor welke schade?
Uiteraard ben ik niet blind voor ons lokaal fileleed, maar waar ligt de oorzaak? We leven in het dichtst bevolkte gebied van West-Europa. Onze bedrijfsactiviteit is enorm, wat veel verplaatsingen en transport met zich mee- brengt. We leven in een gebied nabij twee wereld- havens, Antwerpen en Rotterdam, waarlangs heel West–Europa economisch en ook nutritioneel gevoed wordt. Antwerpen is de haven waarlangs meer goederen in & out transiter- en dan langs eender welke andere haven. Ieder gezin verbruikt gemiddeld 1,5 kubieke meter aan con- sumptiegoederen (eten, drinken, kledij, etc.) per week! Ik zie weinigen met de fiets naar bv IKEA gaan... Wees gerust, de wagen, whatever de motorisatie, is here to stay, zelfs al is het om maar één keer per jaar met het gezin erop uit te trekken! En wie wagen zegt, zegt financier- ing, zegt huur of leasing!
Trouwens niemand zal betwisten dat Zwitserland


























































































   10   11   12   13   14