Page 20 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 20

  2. Keşfetme
FİZİK
  1. Etkinlik
Öğrencilerden, aşağıdaki gibi bir tabloyu defterlerine çizmeleri istenir. Tablo 1. Öğrencilerin Koridordaki Hareketlerine İlişkin Veriler
        A
B
C
D
E
F
                                    Koşma sürati
Yürüme sürati
    Defter, kalem, kronometre ve şerit metre ile öğrenciler okulun koridoruna veya bahçeye çıkarılır. Koridorun başında (veya bahçenin bir kenarında) yan yana dizilirler.
4-5 kişilik gruplara ayrılırlar.
• Her bir öğrenciden koridorun sonunun kaç metre olduğunu tahmin etmesi istenir. Yapılan tahminler Tablo 1’de 1A hücresine yazılır.
• Her grup kendi aralarında iş bölümü yaparak koridorun boyunu ölçerler. Ölçüm sonuçları 1B hücresine yazılır. Eğer gruplar arasında ölçme farklılıkları varsa 1B hücresine ortalama yazılır.
• Her bir öğrenciden, ölçülen mesafeyi normal bir hızda yürüyerek ne kadar zamanda katedecekleri üzerine tahmin geliştirmeleri istenir. Tahminler 1C hücresine yazılır.
• Gruplar kendi içinde iş birliği yaparak her bir öğrencinin mesafeyi normal hızda yürüyerek katetme süresini ölçerler. Ölçüm sonuçları 1D hücresine yazılır.
• Her bir öğrenciden, ölçülen mesafeyi koşarak en az ne kadar zamanda katedecekleri üzerine tahmin geliştirmeleri istenir. Tahminler 1E hücresine yazılır.
• Gruplar kendi içinde iş birliği yaparak her bir öğrencinin koşma süresini ölçerler. Ölçüm sonuçları 1F hücresine yazılır.
18
 2. 1.
Hesaplamalar
Deneyler
Tahmini uzunluk (m)
Ölçülen uzunluk (m)
Tahmini yürüme süresi (s)
Ölçülen yürüme süresi (s)
Tahmini koşma süresi (s)
Ölçülen koşma süresi (s)





































































   18   19   20   21   22