Page 22 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 22

  FİZİK
3. Açıklama
Öğrencilere “Ölçülebilir olduğunu düşündüğünüz şeyler nelerdir?” sorusu yöneltilir. Beyin fırtınası kuralla- rına uygun olarak belirlenen cevaplar, herkesin görebileceği şekilde listelenir. Beyin fırtınası tamamlandığında en az 10 maddeden oluşan bir liste oluşmalıdır.
(Kütle, hacim, yoğunluk, uzunluk, alan, sıcaklık, enerji, zaman, kuvvet, hız, konum, ağırlık, ivme, parlaklık, ses şiddeti, momentum...)
Liste öğrencilerle birlikte kontrol edilir. Öğretmen herhangi bir kriter veya ip ucu vermeksizin, öğrenciler- den listedeki büyüklüklerden benzer özellik gösteren iki farklı alt grup oluşturmasını ister.
Her bir öğrenci kendine göre kriter geliştirerek alt grupları oluşturur ve sunar.
Öğrencilerin büyüklükleri gruplandırmak için kullandığı argümanlar grup tartışması ile tartışılır. Bu sırada pozitif veya negatif herhangi bir değerlendirme yapılmamasına dikkat edilir. Öğrencilerin çabaları övülür.
Büyüklüklerin yönlü ve yönsüz olarak iki gruba ayrılabileceği vurgulanır. Vektörel ve skaler büyüklükler aşağıdaki şekilde açıklanabilir:
“Fizikte büyüklükleri vektörel ve skaler olmak üzere ikiye ayırırız. Bu ikisi arasındaki fark nedir?” Öncelikle vektör ve skaler kavramları açıklanır:
“Bir vektörün büyüklüğü ve yönü vardır. Skalerin ise sadece büyüklüğü vardır.”
Online simülasyon programları kullanılarak skaler ve vektörel büyüklük kavramları açıklanabilir.
Görsel 5. Cisim 0 m konumunda 20
  






















































































   20   21   22   23   24