Page 213 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 213
• Öğrencilerin kendi gruplarında durum ile ilgili fikir alışverişi yapmaları için süre verilir.
• Gruplar kendi aralarında fikir alışverişi yaptıktan sonra öğrencilere durum ile ilgili soru sorulur.
“Gökdelen içindeki çelik iplerle bağlanmış bu küre, şiddetli rüzgâr ve depremlerde gökdelen içinde nasıl bir hareket yapar?”
Öğrencilerin fikirleri tahtaya yazılır. Keşfetme bölümünde yapılacak Etkinlik 1 öncesi tahtaya yazılmış olan bu fikirler, Etkinlik 1 sonrası fikirleri ile karşılaştırma yapmaları için özellikle tahtaya yazılmalıdır.
2. Keşfetme
Öğrencilerin tasarım yapabileceği bu kısımda, sarkaçla ilgili olarak günlük hayattan iki farklı durum ile öğrenciler karşı karşıya bırakarak kendilerinin keşfetmeleri sağlanır.
ÖYG-2 - Mekanik
1. Etkinlik Deprem ve Sarkaç
Öğrencilerin giriş bölümünde verilen gökdelen örneğinde asılı kürenin ne işe yaradığını keşfetmeleri sağlanacaktır. Bu aşamada öğrenci aktiftir. Verilen malzemelerle kendi tasarımını yapıp kendi denemeleri sonunda tasarımın problemi çözebilecek en uygun olanını ortaya koyması istenir.
Etkinliğin Yapılışı:
• Öğrencilere/gruplara Taipei 101 gökdelen örneği tekrar gösterilir.
• Öğrencilerin Görsel 3’teki gibi düzeneği geri dönüşüm malzemeleri ya da alternatif araç gereçlerle yapabilmesi sağlanır.
Abeslang çubuk (ahşap şiş, pipet vs.) ile bina tasarlanır. İçine sarkaç yerleş- tirilir. Taban düzlemi yatay olarak ha- reket ettirilerek deprem sarsıntısına benzer bir durum oluşturulur.
Not: Sarsıntıyı sağlayacak taban düz- lemi karton vs. oluşturulabilir.
Görsel 3. Sarkaçlı bina tasarımı
211