Page 31 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 31

 3. Açıklama
Keşfetme bölümünde gerçekleştirilen Etkinlik 1 için açıklama:
Etkinlik 1’de; içinde farklı sıcaklıkta su bulunan iki behere farklı renkte gıda boyaları eklendiğinde, sıcak su- yun bulunduğu beherde moleküller daha hızlı hareket edeceğinden karışım daha çabuk gerçekleşecektir. Çünkü beher içindeki su moleküllerinin farklı sıcaklıktan dolayı hareketleri de farklı olacaktır.
Beherlerdeki su, tüplere koyulduğunda sıcak suyun önceden koyulduğu tüpte karışım oluşur. Bu durumla ilgili olarak ısınan moleküller yükselir. Sıcak suyun yükselip soğuk suyun aşağı inmesi ile kendiliğinden karışım oluşur. Sonradan sıcak su koyulan tüpte, sıcak suyun yoğunluğu (özkütlesi) küçük olduğu için üstte kalmıştır. Sıcaklık farkı suyun bazı özeliklerini etkilemiştir.
Öğretmenin ön planda olduğu bu süreçte laboratuvarda var olan deney aletleri ile ısı sıcaklık deneyleri yapılır. Konu ilgili kavramların daha kolay anlaşılması için bu kavramlara ait gösteri deneylerinin yapılması önerilir. Deneylerin yapılması öncesinde deneyle ve güvenlik ile ilgili kısa bilgi verilebilir.
Gösteri deneyleri; hâl değişimi, ısının yayılması ve genleşme deneyleri olarak verilmiştir. Her bir başlık altında örnek gösteri deneyleri verilmiş olup farklı deneyler de yapılabilir. Gösteri deneylerini kullanılan mal- zemeler nedeniyle güvenlik önlemlerine dikkat edilerek yapılması önerilir.
Öğretmen gösteri deneyleri yapmak yerine, dijital ortamlarda animasyon ve/veya simülasyon kullanarak ya da dijital ortamda öğrencilerin kendi deney ortamını oluşturabileceği programlar kullanarak bu bölümdeki kavramların açıklamasını yapabilir.
BYF-Termodinamik
  Deney
a. Kaynama
Hâl Değişimi Deneyleri
Öğrencilerin farklı sıvıların kaynama noktasını gözlemeleyebileceği bir deney düzeneği Görsel 4’teki gibi hazırlanır ve gösteri deneyi yapılır.
Görsel 4. Sıvıların kaynama noktası deneyi
 29
 




















































































   29   30   31   32   33