Page 40 - Countrysmart Special Kock & vin - 2023
P. 40
COUNTRYSMART • SVENSKA VINER
år 2000 planterade Percy 600 stockar av vitis viniferasorten rondo samt ytterligare 54 sorter, fyra av varje. Av dem har man nu fortsatt med 14. År 2010 blev man godkänd leverantör till Systembolaget, och 2011 tog Domän Sånana’s Clarét 2009 guldmedalj i SM i mathantverk klassen Svenskt vin. Gården producerar idag cirka 2000 flaskor per år. Sånana är det namn som bönderna kallade de steniga och sandiga utmarker som allt sedan storskiftet tillhört gårdarna. Domän Sånana är en del av marken och har tillhört familjen Månsson sedan 1873.
Flädie Mat & vingård har odlat vindruvor sedan 2007 då de första stockarna planterades, och idag finns ca 9000 vinstockar fördelade på 2,5 hektar. Större delen av odlingen består av fyra olika druvsorter; de blåa druvorna rondo och cabarnet cortis, som används till röda viner och roséviner, samt de gröna dru- vorna solaris och phönix som man gör vitt stilla och mousse- rande vin på.
På Flädie vingård strävar man efter att arbeta med en ekolo- gisk odlingsfilosofi och hög hantverksgrad. De röda vinerna jä- ser med skalen på ståltank och lagras på amerikanska ekfat och rosévinerna pressas utan avstjälkning. Vita viner jäser vid låg temperatur och lagras sedan på ståltank. Det vita vinet Aniara Barrique lagras dock på franska eller kaukasiska ekfat. Flädies mousserande viner tillverkas enligt den traditionella metoden med andra jäsningen på flaskan. Flädie Vingård belönades 2022 med guld- respektive silvermedalj vid Vinordic Wine Challenge för sina viner Aniara Renässans och Aniara Barri- que. Vinerna tävlade om medaljerna mot internationella viner.
Gute Vingård på södra Gotland har odlat vin i 20 års tid. Med fantastiskt havsnära läge finns 17 000 plantor av sorterna solaris, phönix och rondo på fem hektar areal. Här odlar man ekologiskt och den kalkrika jorden sätter sin speciella karaktär på vinerna. Normalt skördas de gröna druvorna i september
för det mousserande vinet. Rondo och de resterande druvorna av solaris och phönix skördas i oktober då sockerhalten i dru- vorna är som högst.
Gute Vingårds strategi är att ta in olika vinmakare för varje vin, det gör att respektive vinmakare verkligen är expert på sitt eget vin. Alla viner förvaras i ståltank och merparten även på ekfat från Sverige, Frankrike och USA. Tillsammans med 300 aktieägare driver Björn och Kim anläggningen som ock- så består av ett gårdshotell samt destilleri. Gute Vingård visar gärna upp sin anläggning och har även guidade visningar hela sommaren.
Ivögården Vingård är en liten vingård med 900 vinstockar varav ca 400 aktiva. Druvorna är solaris, rondo och regént. De första sattes 2013 och de senaste 2021. Allt som produceras, vitt, rött, rosé, mousserande Vitt och rosé samt destillat serve- ras i den egna restaurangen med undantag av Vinfestivalen på Skepparps Vingård.
Ivögårdens vinodling har unik “terroir” på Ivö och området kring Ivösjön. Klacken på Ivö och Vånga-/Oppmannaberget är det enda stället i Skåne där urberget är och har varit i dagen i 100-tals miljoner år. Jorden är berikad med röd granit, mine- ralerna och kaolin. Utöver det finns stora kalkavlagringar av alla snäckor och skaldjur som levde i Krithavet för 60 miljoner år sedan.
Vingården nominerade till Skånes Bästa 2022 i Magasinet Skånes tävling och vann i kategorin “Årets läsarfavoriter” för sin närproducerade mat och goda service.
40
COUNTRY
SMART
Kullabergs Vingård odlar druvor vid foten av det klippiga Kullaberg med ambitioner att göra vin i världsklass. Här pro- duceras mestadels vitt men även orange, rosé, röda och mousse- rande viner. Viner som hämtat flera medaljer i internationella vintävlingar. Detta år erhöll man Gastronomiska Akademins diplom för sitt arbete inom den svenska vinnäringen.
Man arbetar med vitikulturella metoder som förbättrar jord-