Page 82 - Demo
P. 82

המופלא, אלא גם מה רוצים מהסדר הזה?
האדם רוצה לנהל את המכונה הזו ולהשתמש בה. אם הוא רק בתוך המכונה באוניברסיטה ושואל רק את ה’מה?’, זו בעיה חמורה. האדם מרגיש מועקה עצומה מכך. אם הוא ינהל את העולם, לא רק שילך על פי הסיבתיות אלא שיוכל אף להעלות את הסיבתיות. זה מה שנקרא בלשון התורה ניסים.
שחרור הכוחות הפנימיים שבטבע, הרצון.
מהם חוקי הרצון? התורה והמוסר. התורה מקנה לנו את החוקים שמאפשרים לאדם להתעלות ולהשתחרר עד שיהיה בעל הרצון העליון הזה, ואז מי שאמר לשמן שידלוק הוא יאמר לחומץ שידלוק. יש עוד סיפורים רבים על כך, וגם היום אנו רואים כמה בני האדם שמשחררים את החוקים שבטבע. האדם נותן דרור לכוחות הללו. הבעיה היא שאם לא ניתן לאדם את המוסר, העולם יעמוד מול האדם כי הוא מחבר כוחות גדולים מאוד.49 אם האדם הוא מלא תאוות, אז המדע יספק את התאוות הללו ולא ישרת את העולם.
אנחנו לא נגד המדע, אלא נגד לשחרור הכוחות העולמיים של המדע בלי לבדוק מוסרית שאנחנו ראויים לכך ומתאימים לכך לשימוש נכון בהם.
המדע עוסק בגוף והתורה בנשמה, ושניהם צריכים להשלים זה את זה. הוא ניסי ומנוס לי – הרב אומר שצריך לשחרר את החוקים שבתוך הטבע. האדם צריך לרומם את שכלו, ועל ידי כך לתת דרור לדברים שבתוך הטבע.
“ְוִהֵנּה ַעל ָהִעָקּר ַהֶזּה ֱהִעירוּנוּ ִזְכרוָֹנם ִלְבָרָכה ְבִּמְדַרשׁ קֶֹהֶלת, ֶשָׁאְמרוּ ִזְכרוָֹנם ִלְבָרָכה(קהלתרבהז),“ְרֵאה ֶאת ַמֲעֵשֹי ָהֱאלִֹהים”וגו’– ְבָּשָׁעה ֶשָׁבָּראַהָקּדוֹשָׁבּרוּךְהוּאֶאתָאָדםָהִראשׁוֹן,ְנָטלוְֹוֶהֱחִזירוַֹעלָכּלִאיָלֵני ַגן ֵעֶדן ְוָאַמרלוֹ: ְרֵאה ַמֲעַשֹי ַכָּמּה ָנִאיםוְּמֻשָׁבִּחים ֵהן, ְוָכל ַמה ֶשָּׁבָּראִתי–
ִבְּשִׁביְלךָ ָבָּראִתי, ֵתּן ַדְּעְתּךָ ֶשׁלֹּא ְתַקְלֵקלְוַתֲחִריב ֶאתעוָֹלִמי”:
49. אם האדם פועל על פי מוסר הוא בגדלות, ואם הוא פועל על פי החומר הוא בקטנות.
מסילת ישרים
82

























































































   80   81   82   83   84