Page 10 - deBuik Krant
P. 10
Advertorial
Het Nieuwe Nassen: future-proof tafelen
Een kwart minder rundvlees bevat de Dudok Burger bij Dudok In Het Park sinds 23 mei dit jaar. Vijftig gram dierlijke eiwit-
ten zijn vervangen door verse groenten, zonder dat de bite en
de smaak van de burger totaal anders zijn. Een kenner proeft wellicht een verwaarloosbaar verschil, maar gemist wordt het geslonken vlees door niemand, zelfs niet door een doorgewinter- de carnivoor. Voor de gerookte zalm op donker zuurdesembrood bij Dudok aan de Meent geldt hetzelfde, de huidige vis is boven- dien duurzaam gekweekt. Met deze wijzigingen in bestaande gerechten schaart Rotterdams bekendste café-brasserie zich pal achter het gedachtegoed van Het Nieuwe Nassen.
Het Nieuwe Nassen staat voor future-proof lunchen en dineren, voor een zo laag mogelijke footprint. Om hoofdbrekens bij de horecabazen en foodretailers te voorkomen, en daarmee de bereidheid mee te doen te vergroten, pluizen ze bij BlueCity sinds september 2021 uit hoe zij voortaan duurzamer kunnen ondernemen.
Dat doen zij met een speciaal programma, Het Nieuwe Nassen, in sa- menwerking met MKB010 >> Next en een bekende pleitbezorger van no waste: Perry de Man, een van de duurzame ondernemers achter Falafval. Bij Falafval, gevestigd in BlueCity, maken ze falafel op basis van pulp die overblijft na het persen van groenten en fruit. “Per is onze ambassadeur, de smoel van Het Nieuwe Nassen”, verduidelijkt Jeanette Verdonk, die samen met Kelly Leeuwis deze groene voedselkar trekt.
Perry de Man is de presentator van de podcastserie die door Het Nieuwe Nassen in het leven is geroepen. Aan zijn tafel zaten in het eerste seizoen onder anderen Michael Schook, chef-eigenaar van de eigentijdse restau- rants Héroine en Putaine, Paul Sharo van Man Met Bril Koffie, Thomas Uljee, bakkerszoon en medeoprichter van Tomasu -de sojasaus die in Rotterdam wordt gebrouwen van sojabonen die in de Hoeksche Waard worden geteeld- en Selma Seddik van InstockMarket.nl, een food rescue center in Amsterdam waar koken van schil tot pit het uitgangspunt is.
Deze circulaire koplopers, de toekomstgerichte ondernemers, zijn door Het Nieuwe Nassen geselecteerd omdat zij een voorbeeld zijn voor anderen. Thomas Uljee richtte met zijn zus in 2007 Eurobakker op, een winkel bij de ingang van Aldi aan de Middellandstraat waar het ambach- telijke brood en het gebak dat retour is gekomen uit de filialen van mees- terbakker Uljee tegen minimumprijzen worden verkocht aan mensen voor wie kwaliteitsproducten doorgaans niet toereikend zijn. “Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten,” stelde hij in de podcast.
Het Nieuwe Nassen biedt horecaondernemers op meerdere manieren praktische handvaten hoe ze voedsel slimmer, bewuster en lokaler kunnen inkopen, hoe ze (wegwerp)plastic kunnen vermijden en hoe ze voedselverspilling zoveel mogelijk kunnen tegengaan. Met een Impact Café, waar steeds wordt ingezoomd op onderwerpen als de alternatieve menukaart en de koffiebekerafvalberg. Met verdiepingssessies tijdens De Nieuwe Nassen Meetup in het voormalige zwembad, BlueCity is gehuisvest in het oude Tropicana. Op alle mogelijke manieren zijn de horecaondernemers in en rond Rotterdam door Het Nieuwe Nassen geïnspireerd en gestimuleerd duurzamer te denken en te handelen.
Jeanette Verdonk: “Om het verschil te maken, hoef je als horecaonder- nemer niet duurder uit te zijn of allerlei ingewikkelde ingrepen door te voeren. Het kan al anders zonder al te veel moeite. Dat bewijzen The Slaak, Het Nieuwe Café en Wilskracht in Prins Alexander. Zij hebben net als Dudok Horeca Groep minimaal een gerecht op de kaart aangepast à la Het Nieuw Nassen of gaan deze binnenkort aanpassen.”
Het Nieuwe Nassen is een dusdanig groot succes gebleken dat het programma, dat aanvankelijk negen maanden zou duren, een vervolg krijgt. In juli start Perry de Man met een nieuwe podcastreeks, die vanaf augustus naar buiten wordt gebracht. In de tweede serie komen onder anderen quinoaboer Toon de Geus uit Mookhoek (Hoeksche Waard) en een van de mannen achter het progressieve restaurant Rotonde aan het woord over verantwoord ondernemen.
Als collectief staat BlueCity in het paviljoen Dat Smaakt Naar Meer op Gastvrij Rotterdam. In dit paviljoen legt Spireaux uit wat je allemaal kunt doen met micro-algen. Spireaux kweekt met spirulina superfood in fotobioreactoren waarvoor nagenoeg geen grond -een postzegel- landje in plaats van een hele akker- en water nodig is. “Spirulina is het voedsel van de toekomst,” vindt Jeanette Verdonk, vegetariër vanaf haar vijftiende.
Haar ambitie is dat de hele Rotterdamse horeca overstapt op Het Nieuwe Nassen. “Zover zijn we echter nog lang niet. Het zou al een heel grote stap zijn als een horecagroothandel als Zegro ons gedachtegoed doorvoert in zijn assortiment. Dat daar krekelburgers in de schappen liggen, en oesterzwammen gekweekt op koffiedik.”
De podcastserie seizoen 1 is terug te beluisteren via bluecity.nl/ het-nieuwe-nassen
deBuik 10