Page 19 - deBuik Krant
P. 19

 Samen sterker dankzij De Garde van de Buik
 Door samen op te trekken, ontstaat er een win-winsituatie. Bij De Garde van de Buik heeft dan ook elke horecaondernemer baat. Zonder De Garde zou deze krant bijvoorbeeld niet tot stand zijn gekomen, en dat is slechts één bescheiden voorbeeld, stelt Edwin Veekens met Gijsbregt Brouwer, initiatiefnemer en eigenaar van de Buik.
Het gaat hem tijdens een marathon of fietstocht niet zozeer om te winnen, of om persoonlijke records te breken. Hij sport vooral zodat hij van het goede leven kan genieten. “Dat is mijn belangrijkste drijfveer.” Een Bourgondiër met een sixpack? “Ik blijf op gewicht door veel te sporten. Door te sporten hoef ik dat wijntje niet te laten staan, of het dessert over te slaan.”
Hij let erop dat de balans tussen inspanning en ontspanning niet zoekraakt. Het blijkt niet de enige reden waarom hij geregeld de veters strikt van
zijn hardloopschoenen. “Als je je verplaatst op de racefiets of met de benenwagen, zie je meer. Onderweg ontstaan dingen. Die spontane verbindingen, die onverwachte ontmoetingen, die maken je dag. Die brengen je op een idee. Als je jezelf die ruimte niet geeft, mis je een hoop.”
Of zo ook het idee voor De Garde van de Buik is ontstaan? “Min of meer. Het draait bij De Garde inderdaad om verbinding. Bij die verbinding heeft iedereen baat.”
Een garde is een keukengerei om een gerecht ‘kloppend’ te krijgen, een garde-manger is een onmisbare schakel in de witte brigade. Een garde- manger is verantwoordelijk voor de koude kant en ziet erop toe dat de voorraad op peil is, hij of zij checkt de houdbaarheidsdata. Zonder de garde gaat het in de basis al mis, zonder de garde is het team onthand. En daarmee is de garde symbolisch voor het culinaire gilde dat uit de koker komt van de Buik-eigenaren: Edwin Veekens en Gijsbregt Brouwer. Een garde is in hun ogen nodig, zowel intern als extern. “Samen staan we immers sterk.”
De Garde van de Buik is nadrukkelijk geen netwerkclub. “De Garde bestaat uit een geweldige club horecaondernemers die het belang van de Buik als onafhankelijk foodplatform inzien en begrijpen. Deze horecaondernemers maken het mogelijk dat wij smakelijke verhalen onder een groot publiek kunnen blijven delen en wij maken het mogelijk dat zij in de schijnwerpers staan. De Buik is een interessante partij voor de horeca als spreekbuis.”
Gaat De Garde van de Buik als spreekbuis de concurrentie aan met Koninklijke Horeca Nederland? fIntegendeel. We zoeken juist de
samenwerking op. Ik zei het net al: samen staan we sterker. Gezamenlijk kunnen we ons bijvoorbeeld hard maken voor extra terrasruimte in de stad. Of de leegloop onder het personeel in de horeca een halt proberen toe te roepen. Wij kunnen ons platform inzetten om te laten zien dat een baan in de horeca leuker én relevanter is dan menigeen denkt. Horeca
is zoveel meer dan met borden lopen. Als uitgever vraag ik steevast aan een sollicitant of hij of zij ooit in de horeca heeft gewerkt. Dat vraag ik niet omdat die sollicitant met minimaal drie borden moet kunnen lopen. Dat vraag ik omdat ik dan zeker weet dat degene beschikt over goede sociale vaardigheden. Die vaardigheden zijn van groot belang in je verdere carrière.”
Hij stelde die vraag overigens al voordat hij bij de Buik betrokken was. Als werkgever, als verbinder en als levensgenieter is hij fan van de horeca en uit die liefde besloot hij zich een jaar geleden via de Buik zich met hart en ziel in te zetten voor deze branche. ‘’Naast De Pui en IDRW houd ik heel erg van die Zuid-Europese sferen, eten op een plein, weg van de drukte, zoals Tosca aan de 1e Pijnackerstraat of Bistrot du Bac op Katendrecht. Het zijn van die plekken waar je volledig opgaat in de omgeving. Als gezin zijn we geregeld te vinden bij ‘t Trefpunt aan de Rotte, of bij Doppio voor een ijsje.”
De Garde van de Buik is ontstaan in Rotterdam maar zal op niet al te lange termijn een vervolg krijgen in andere steden. “In 2023 starten we in Amsterdam met De Garde.” Van snackbar tot sterrenrestaurant, van foodtruck tot nachtclub, bij De Garde van de Buik is elke horecaondernemer in Rotterdam-Rijnmond welkom. Inmiddels telt deze club al over de honderd leden en dat aantal groeit gestaag door. Grote jongens als Herman Hell, Robèr Willemsen, Ron de Jong en Dave Heijnen doen mee, maar ook een knusse wijnbar als Fou. Zij zorgen voor het bestaansrecht van de Buik, en de Buik zorgt voor extra traffic. Win-win.
“Met elkaar bereiken we in Rotterdam-Rijnmond jaarlijks een miljoen mensen. Zowel online als offline, bijvoorbeeld door middel van deze krant vol tips - vanuit de horeca zelf - over waar het in de regio deze zomer
goed toeven is. Dat bereik levert niet alleen de nodige reserveringen
op, de horecaondernemer blijft bovendien op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector. Ik sluit niet uit dat we samen een Rotterdamse Horecaweek gaan opzetten, die minimaal één keer per jaar plaatsheeft. Geen week waarbij de horeca zich in de uitverkoop zet, het moet een week worden waarbij we de restaurants, foodtrucks, clubs en cafés dusdanig laten shinen zodat iedereen ziet wat ik zie: de kracht van de horeca, de onmisbare schakel in de stad.”
19 Rotterdam


















































































   16   17   18   19   20