Page 8 - Loodswezen Aktueel mei 2020
P. 8

   Aandacht voor comfort
Alle aandacht voor gewichtsvermindering betekende wel
dat apart actie nodig was voor het behoud en mogelijk zelfs verbeteren van het comfort aan boord van het nieuwe schip. “Meer gewicht is meer comfort,” zo vat Edward het eenvoudig samen. “Om dit bij een lichter schip te compenseren, is het gewichtszwaartepunt heel belangrijk. Daar hangt het comfort voor een groot deel mee samen. Door gewicht boven het gewichtszwaartepunt te besparen, ontstaat meer stabiliteit. Op de ‘Mira’ is dit gerealiseerd door een lichter stuurhuis
te plaatsen.” Verbetering van comfort aan boord is echter
ook bereikt door eenvoudigere maatregelen, zoals een doordachter ventilatiesysteem, toepassing van isolatieglas en plaatsing van stoelen met luchtvering.
Uitstekende samenwerking met de werf
In september 2018 is het nieuwbouwcontract met Next Generation Shipyards getekend en kon de bouw van de ‘Mira’ beginnen. Namens het Loodswezen was Damien toezichthouder. Tot de doop in april 2020 was hij tweemaal per week op de werf in Lauwersoog voor het controleren van uitgevoerde werkzaamheden en overleg. “Wij kenden de werf al van het onderhoud dat zij voor ons uitvoeren op overige tenders. De kennis over tenders was dus aanwezig. De samenwerking was ook nu uitstekend. Men heeft echt meegedacht over zoveel mogelijk gewichtsbesparingen. Samen kom je zo tot een mooi eindproduct.”
Eerste danspasjes
Vanzelfsprekend was Damien erbij op het moment dat de ‘Mira’ daadwerkelijk het water in ging. “Voordat je dat doet, meet je het gewicht van de boot. Ten opzichte van wat vooraf op papier was berekend, viel dat absoluut niet tegen. Leeg woog de ‘Mira’ 39 ton. Dat is circa vijftien ton lichter dan het laatste schip uit de L-klasse.” Damien mocht ook de - zoals hij het noemt - eerste danspasjes met de ‘Mira’ doen. “Wij zijn een klein stukje de Waddenzee op geweest. Het was mooi om te ervaren dat alles goed functioneerde.”
Twintig procent brandstofreductie
Op basis van metingen tijdens de proefvaarten is de verwachting dat de ‘Mira’ vergeleken met L-klassetenders zeker twintig procent minder brandstof verbruikt. Annebel: “De besparing is mede afhankelijk in welke regio de ‘Mira’ straks vaart. In regio’s waarin lange stukken worden gevaren, is de reductie waarschijnlijk gunstiger dan in regio’s met meer kort werk. Wij zijn nieuwsgierig naar de daadwerkelijke operationele praktijk.”
Wachten op inzetbaarheid
Op welk moment de ‘Mira’ inzetbaar wordt, is nog even afwachten. Annebel: “Wij kunnen pas echt gaan varen op het moment dat wij bemanningen kunnen opleiden. De vanwege
corona gestelde 1,5 metereis stelt echter beperkingen aan het uitvoeren van de trainingen. Samen met de manager varende dienst zijn wij hard aan het puzzelen hoe dit op te lossen. Wij willen heel graag met de ‘Mira’ aan de slag om te zien hoe deze operationeel bevalt. Het is een wezenlijk ander schip dan de L-klasse.”
Twee volgende tenders in de pijplijn
De ‘Mira’ vervangt conform het vlootplan de ‘Explorer’ van
de Discovery-klasse. Het plan is om bij Next Generation Shipyards vervolgopdrachten neer te leggen voor de vervanging van de totale Discovery-klasse. Voorwaarde is dat de praktijkervaringen met de ‘Mira’ positief zijn. Annebel: “De ‘Mira’ is de eerste tender van een nieuwe generatie. Wij willen daarom nu eerst zien hoe de ‘Mira’ zich operationeel gedraagt. Zeker straks ook bij slechtere weersomstandigheden. Daarna pas verstrekken wij een vervolgopdracht, eventueel aangepast aan de opgedane operationele ervaringen.”
Waarom de M-klasse?
De M-klasse klinkt als iets vanzelfsprekends. Maar hoe komt het Loodswezen tot die benaming? “Dat gebeurt heel pragmatisch,” aldus Annebel de Deugd. “De schepen van het Loodswezen hebben altijd namen uit sterrenstelsels. In het vlootplan zijn vijf tenders voorzien van het type ‘Mira’. Binnen de organisatie wordt dan gezocht naar een sterrenstelsel met vijf bruikbare namen van sterren met eenzelfde beginletter, in dit geval de M.”
  Factsheet ‘Mira’
   Mira
  M-klasse
 Lengte
  22,8 meter
 Breedte
   6,9 meter
   Gewicht
 39,2 ton
 Diepgang
  1,1 meter
 Snelheid
  28 knopen
 Materiaal
   Aluminium
   Vermogen
 2x 882kW
 Motoren
  V12 MAN
 Type voorstuwing
  Jets
 Bemanning
   3
   Zitplaatsen voor loodsen
 12
 Scheepsdesigner
  Camarc
 Scheepsbouwer
   Next Generation Shipyards B.V.
  8 Loodswezen


















































   6   7   8   9   10