Page 15 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2008
P. 15
Kurumlar h›zla büyüyen ve dev y›¤›nlar ha- line gelen bilgilerden etkin biçimde yarar- lan›p, veri analizlerini do¤ru de¤erlendir- dikleri takdirde geleceklerini de do¤ru fle- kilde görebilir ve do¤ru kararlar alabilirler.
Di¤er taraftan en iyi hizmeti sunabilmek, müflteri memnuniyetini daha yukar› tafl›- mak ve sunulan ürün ve hizmetlerle rakip- lerini geride b›rakmak için at›lan her ad›m ile yap›lan her yat›r›m›n geri dönüflünü öngörmek de kurumlar için hayati önem tafl›maktad›r. ‹fl zekâs› çözümlerinin etkin kullan›m›, flirketlerin geçmiflleri ile ilgili her türlü bilgiyi, gelecekteki çal›flmalar›na yön verecek flekilde kullanmaIar›na ola- nak tan›yor.
“Tahminleme” çözümleri sayesinde ku- rumlar; ürün ve hizmetlerine olan talebi zamansal ve bölgesel derinlikte bilme, promosyon çal›flmalar›n›n sonuçlar›n› kampanya öncesinden tahmin edebilme, kaynak ihtiyac›n›, müflteri ve pazar davra- n›fllar›ndaki de¤ifliklikleri öngörebilme, en do¤ru fiyatland›rma karar› ile yat›r›mla- r›ndaki farkl› seçenekleri görebilme yete- ne¤ine kavufluyorlar. Bu noktada unutul- mamas› gereken ifl zekâs›n›n amaç de¤il bir araç oldu¤u ve mutlaka bir amaca hiz- met edecek flekilde konumland›r›lmas› gerekti¤idir.
Hedeflerin ve içeri¤in net belirlendi¤i, pro- je plan›n›n uzamalara ve kapsamda plan- s›z genifllemelere izin vermeyecek flekilde en bafltan yap›land›r›ld›¤› durumlarda, ifl zekas› yat›r›mlar›n›n geri dönüflünün, 3 y›ll›k bir süre içerisinde ortalama yüzde 400 oldu¤u görülmüfltür.
‹fl zekas› sadece BT projesi de¤ildir...
fiirketler ifl zekas› projelerini stratejik pro- jeler olarak görmeli ve flirket stratejileri ile
paralel olarak tasarlamal›lar. ‹fl zekas› projeleri üst düzey yönetim taraf›ndan da desteklenmeli ve sadece teknolojik proje- ler olarak alg›lanmamal›d›r. Stratejik pro- jeler olan ifl zekas› projelerinin flirket için- de baflar›l› olmalar›, üst yönetimlerin des- te¤i ve inanc› ile mümkündür.
Bugün birçok ifl zekas› uygulamas›, bu uy- gulamay› beslemesi gereken kaynak sis- temlerdeki tutars›z veriler ile ilgili prob- lemler nedeniyle baflar›l› olam›yor. 2001 krizinden sonra dahi, gerçek anlamda ve- rimlilik kültürünün flirketlerde oturmas› zaman ald› ve bu süreç halen devam edi- yor. Bu nedenle de ihtiyaç daha yeni orta- ya ç›kmaktad›r.
BT çok önemli bir rol oynamakla birlikte, baflar›l› bir ifl zekas› projesinin ifl yöneti- mindeki kiflilerin de içinde bulundu¤u bir ekiple yap›lmas› önemlidir. ‹fl birimi ve BT, ifl zekas› projelerini hayata geçirirken, kifli- lerin sistemi ve bu sistemden elde edile- cek bilgiyi nas›l kullanmalar› gerekti¤ini yeniden tan›mlamal›d›r.
Bir ifl zekas› çözümünde statik raporlama- dan daha öte bir kavram aranmal›d›r. Ku- rumlar›n hareket kabiliyetini art›racak, sa- dece farkl› fonksiyon ve sistemlerdeki ve- riyi raporlayan de¤il, ayn› zamanda bilgiyi aksiyonlara dönüfltürecek haz›r yap›lar› da sunan analitik bir uygulama tercih edil- meli. Ayn› flekilde ara yüz tasar›m› dene- yimsiz kullan›c›lar›n bile zorlanmayaca¤› yap›lar› içermeli. Temel süreçler için kulla- n›ma haz›r rapor, rapor flablonlar› ve bilgi yap›lar› gibi haz›r içerikler, projelere za- manlama ve maliyet kazan›mlar› getirir. ‹fl zekas› çözümleri kurumsal bilgileri OLAP (Online Analytical Proccessing) ortamda depolayan ve uç noktalarda yay›nlayabi- len k›saca uçtan uca bir çözüm olmal›.
‹fl zekas› uygulamalar›n› hayata geçirir- ken, uzun vadeli düflünmek ve sab›rl› ol- mak önemlidir. Bu yat›r›mlar›n getirisi he- men görülmeyebilir ve yeterince anlafl›l- mayabilir. Kullan›c› e¤itimleri oldukça önemli, bu e¤itimler bir yaz›l›m arac›n› kullanman›n yan›nda son kullan›c›lar›n ve kurumun analiz yetkinliklerini art›r›c› fle- kilde verilmelidir.
Projelerin sahibinin ifl birimleri olmas› ge- rekir. Aksi takdirde beklentilerin do¤ru tespit edilmesi, uygulaman›n gerçek an- lamda, do¤ru bilgiler üretecek flekilde ha- yata geçmesi ile ilgili ciddi bir s›k›nt› ola- bilir. Bugün birçok iflletmede belirli kiflile- rin hobisi fleklinde sürdürülen raporlama projeleri mevcuttur. Ancak bu tür projele- rin geri dönüflleri olmad›¤› gibi, kalitesiz veri, yanl›fl metrik tan›mlar› ile ç›kar›lan yanl›fl sonuçlar›n kuruma zarar› dahi ol- maktad›r.
Bir baflka önemli husus ise veri kalitesidir. Güncel olmayan, tekrarlanan, istenilen standartta olmayan, eksik girilmifl veriler birçok projenin baflar›ya ulaflmas›n›n ya da uzamas›n›n arkas›ndaki en önemli se- bep. Bu nedenle art›k ço¤u kurumda veri kalitesinin düzeltmek ve sürekli düzgün tutmak için ayr› uzmanl›k birimlerinin önümüzdeki günlerde daha fazla olufltu- rulaca¤›n› söyleyebiliriz.
Kaynak : Biliflim Teknolojiler Dünyas›
Tahsin Erdo¤an Genel Müdür Yard›mc›s›
Bildi¤imizi zannetmemiz ö¤renmemizin en büyük düflman›d›r.
Dr. C. Bernard
13