Page 60 - MAKSİMUM BİZ | SONBAHAR 2008
P. 60

     Tarihçi Alexandre Deulofeu’yla da o y›l- larda tan›flt› ve yak›n arkadafl oldu. 30’lu y›llar›n bafl›nda Paris’te kat›lm›fl oldu¤u sürrealist hareketten, k›sa bir süre sonra dik bafll›l›¤› ve asi kiflili¤i nedeniyle d›flla- nan Dali, bu süre içinde kendisini sürre- alizmin en büyük temsilcilerinden biri ha- line getirecek olan Büyük Mastürbasyon- cu, Seksapel Görüntü ve Hüzünlü Oyun isimli eserlerine imza att›.
Yine 1934’te tablo al›p satan Julian Levy taraf›ndan Amerika’ya tan›t›lan ressam, New York’ta da bir sergi açt›. Birkaç ‹s- panyol entelektüelle birlikte ‹spanyol Si- vil Savafl›’ndan sonra bafla geçen Francis- co Franco’yu destekleyen Dali, sürrealist arkadafllar›nca küçük burjuvaya dönüfl- mekle suçlan›r olmufltu. Bununla ilgili;
Beni Marksizm bir parça bile ilgilendirmi- yordu. Politika bir kansere benziyordu aç›klamas›n› yapan Dali, politik görüflüy- le ilgili olarak daha önce de flunlar› söyle- miflti:
Her zaman anarflist ve ayn› zamanda da monarflisttim. Her zaman burjuvaziye karfl›yd›m ve hala da öyleyim. Gerçek kül- türel devrim monarflist prensiplerin res- toresiyle mümkündür.
1936’da Londra’da Stefan Zweig onu Sig- mund Freud’a tan›tt› ve ayn› y›l New York Moma’da “Fantastic Art, Dada and Surre- alism” sergisine kat›ld›. Sergiye dalg›ç k›- yafetleri içinde ve tasmalar›ndan tuttu¤u iki taz›yla gelmesi Dali’nin insan›n gerçek bir düfl dünyas› yaratmas› ve bunu yapar-
ken akl›n› denetim alt›nda tutup iradesini bilinçli olarak bir süre ask›ya almas› ge- rekti¤iyle ilgili düflüncelerini de destek- ler nitelikteydi. Dali daha sonra Time der- gisine kapak oldu.
‹kinci Dünya Savafl› bafllar bafllamaz efli Gala’yla birlikte Amerika’ya giden Dali, 8 y›l boyunca orada yaflayacakt›. 1942’de otobiyografisi The Secret Life of Salvador Dalí’yi (Salvador Dali’nin Gizli Yaflam›) yay›nlad›.
Virginia, Pebble Beach, California ve New York St. Regis Hotel’de geçirdikleri y›llar- dan sonra çift 1949’da yeniden ‹span- ya’ya döndü. Dali, Andre Breton’›n sürre- alizmin k›rk›nc› kutlama y›l› için organize etti¤i Homage to Surrealism isimli sergi- de Joan Miro, Enrique Tábara ve Eugenio Granell’le birlikte resimlerini sergiledi. 40’l› y›llarda, K›zarm›fl Bacon ve Yumu- flak Otoportre, Ekmek Sepeti, Atomik Le- da ve Portlligat’l› Madonna gibi çok önemli yap›tlar›n› sanatseverlerle bulufl- turan Dali, döneminin en ünlü ressamla- r›ndan biri haline geldi. Ressam 1946’da Alfred Hitchcock’un Spellbound filminde bir dizi rüya sahnesi için sahne tasar›m› da yapt›. O dönemin y›ld›z› yeni yeni par- lamaya bafllayan sanatç›lar›ndan Andy Warhol, Pop Art’›n ortaya ç›kmas›nda Da- li’nin büyük etkisi oldu¤unu aç›klad›. Ma- temati¤e ve fizi¤e de büyük ilgisi olan sa- natç›, çal›flmalar›nda geometrik ö¤eleri de kullan›yordu.
1950’lerde, “Yans›tma ve Derinleflme Üzerine Paranoyak – Elefltiri” metodunu
gelifltiren ressam›n eserlerinin büyük bir ço¤unlu¤unun konusunu din, tarih ve fen bilimleri oluflturuyordu. Bu y›llar içerisin- de Cristo de San Juan de la Cruz, Galatea de Las Esferas, Corpus Hipercubicus,
bizce
  58























































































   58   59   60   61   62