Page 41 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2009
P. 41

                                                Bir Trakyal› olarak çeltik tarlalar›nda geçen bir çocukluktan sonra, pirince duydu¤um tutku sayfalara s›¤maz ama haftada birkaç kez hepimizin evinde piflen pirinçle belki k›sa bir yolculuk yap›labilir.
Kalori de¤eri yüksek, protein yönünden ise fakir bir besin olan pirinç, Ortado¤u’ya Pers ‹mparatorlu¤u taraf›ndan MÖ 1000 y›l›nda tan›t›lm›fl. Romal›lar ise ilk kez Büyük ‹skender’in Hindistan’a yapt›¤› sefer saye- sinde ö¤renmifller pirinci. Pirinç, 8. yüzy›lda da Araplar taraf›ndan ‹spanya’ya götürülmüfl. Avrupa’ya da, ‹s- panya Araplar› arac›l›¤› ile gelmifl.
‹talya topraklar›na ve Balkanlar’a ulaflmas› Os- manl›lar taraf›ndan 13-16. yüzy›llar aras›nda gerçek- leflmifl. O dönemlerde pirinç Avrupa’da özellikle ‹span- ya’n›n Valencia bölgesinde yetifltirilen bir üründü. ‹s- panya’da yaflayan Araplar ve ‹spanyollar pirinci et ve bal›k yemeklerinde kullan›rken, di¤er Akdenizliler, pi- rinci sadece sebze çorbas›na katmay› tercih ettiler. ‹talya’n›n Lombardiya köylüleri ise bambaflka bir yön- tem uygulayarak, pirinci, geleneklerine de uygun bir biçimde, risotto ad›n› verdikleri bir çeflit lapa yap›m›n- da kulland›lar. Avrupal›lar, pirinç üretimi için yeterli alan bulamad›klar›ndan, uzun bir süre Asyal› üreticile-
 Çeltik'in Baflkenti ‹psala
Türkiye’nin en iyi pirinçleri ‹psala’da yetifltiriliyor. Bölgenin; bahar ve k›fl mevsimlerinde ya¤›fll› olmas› yazlar›n›n ise, di¤er yerlere göre daha nemli geçmesi nedeniyle çeltik üretimi için ‹psala’y› ideal yerlerden birisi haline getirir.
Pirinç üretiminin hikayesi, May›s ay›nda çiftçilerin tar- lalar› ekmeleri ile bafllar. Pirincin tarlada yetiflmesi ekilen ürüne göre 3 aya kadar uzayabilir. Eylül ay›n›n sonuna do¤ru tarlalardan sular›n çekilmesiyle, çeltik baflaklar›nda pirincin ilk tanelerini görmeye bafllars›n›z. Hasat Eylül ay›n›n sonuna do¤ru bafllar. Havalar da iyi giderse bir ayda tamamlan›r. ‹psala’da her hasat sonras› festivaller düzenlenir. ‹psal›lar, çeltikten gelen bereketi kutlarlar.
Türkiye’nin en iyi pirinçleri ‹psala’da yetifltiriliyor. Bölgenin; bahar ve k›fl mevsimlerinde ya¤›fll› olmas› yazlar›n›n ise, di¤er yerlere göre daha nemli geçmesi nedeniyle çeltik üretimi için ‹psala’y› ideal yerlerden birisi haline getirir. Pirinç üretiminin hikayesi, May›s ay›nda çiftçilerin tarlalar› ekmeleri ile bafllar. Pirincin tarlada yetiflmesi ekilen ürüne göre 3 aya kadar uzayabilir. Eylül ay›n›n sonuna do¤ru tarlalardan sular›n çekilmesiyle, çeltik baflaklar›nda pirincin ilk tanelerini görmeye bafllars›n›z. Hasat Eylül ay›n›n sonuna do¤ru bafllar. Havalar da iyi giderse bir ayda tamamlan›r. ‹psala’da her hasat sonras› fes- tivaller düzenlenir. ‹psal›lar, çeltikten gelen bereketi kutlarlar.
 39
    B‹ZCE
 Pirincin yolculu¤u
Pirincin yolculu¤u
  























































































   39   40   41   42   43