Page 58 - MAKSİMUM BİZ | OCAK 2014
P. 58
sağlık ajandası sağlık ajandası
sinüzit ihMale GelMez
Yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan baş ağrısı büyük olasılıkla sinüziti işaret eder. Nezle gibi soğuk algınlığı bulunanlar ya da alerjik probleme sahip hastalar- da sinüzitin ortaya çıkması hızla-
nır. Tedavi, iltihabın temizlenmesi ve sinüzite neden olan bakterinin ortadan kaldırılmasına dayanır. Tabi ki sadece antibiyotik kullanmak çare değil. Unutmayın ki sinüzit ihmale gelmez.
• Yatarken başınızın yukarda olması- na dikkat edin.
• Burnunuzu tahrişten korumak adına sigara içilen ortamlardan uzak durun.
• Enfeksiyon taşıdığını bildiğiniz hastalara karşı mesafeli olun.
• Uygun tanı konulmadan hiçbir ilacı kullanmayın.
en sık GÖrülen alt solUnUM YolU enfeksiYonU: zatürre Özellikle kış aylarında görülen ve tedavi edilmediğinde çok ciddi prob-
PozİTİF DÜşÜNÜN
iklim değişikliklerinin psikolojimiz üzerindeki etkisi yadsınamaz. soğuk- larla beraber gelen halsizlik, uyuşukluk, depresif eğilimler gibi belirtiler, artarak devam ederse mutlaka yardım almak gerekiyor. bu dönemlerde vücudumu- zun sesini dinleyerek bizden istediği uyku saatini düzenlemek, hayatımıza yeni aktiviteler eklemek, evin ışık alan bölgelerinde zaman geçirmek duygusal yıpranmalara karşı fayda sağlıyor.
Bol Sıvı TÜKETİN
havalar soğudukça elimiz su bardağına daha az uzuyor. oysa bağışıklık sistemi- nin güçlü olması için günde 2lt. su içil- mesi öneriliyor. sıvı tüketimini artırmak için bitki çaylarından da faydalanabilirsi- niz. bu sayede hem soğukla savaşır hem de vücudunuzu içerden besleyebilirsiniz.
lemlere sebep olan zatürre, akciğer iltihaplanması olarak da biliniyor. Al- kol kullanan kronik akciğer hastaları, kalp hastaları, yeni ameliyat olmuş ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişi- lerde görülme sıklığı artan zatürre; ateş, titreme, bulantı, kusma, baş ve kas ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Sağlıklı bireylerde tedavide antibiyotik kullanımı ile başarı sağlanabiliyor. Zatürree de en önemli koruyucu tedavi aşı. Tek bir doz aşı ile yıllar süren bir bağışıklık elde edilebiliyor.
dÖrt adıMda sağlık
Ne kadar önlem alırsak alalım bazen yukarıda saydığımız hastalıklara ya- kalanmamız kaçınılmaz. Bu nedenle sadece hastalık anlarında tedbir almak yerine, yaşam şeklimizde yap- tığımız ufak değişimlerle bağışıklık sistemimizi bir kalkan haline getire- rek, vücudumuzu güçlendirmemiz şart. İşte hem fiziksel hem de ruhsal değişim sürecine hazırlarken işinizi kolaylaştıracak püf noktaları:
MEvSİME uYGuN BESlENİN
kış aylarında vücudumuz yenilenme süre- cine girer. hormonlarda meydana gelen bu hareketlilik iştahımızın kontrolden çıkmasına sebep olabilir. bu nedenle özellikle yatma-
dan iki saat önce yemek faaliyetlerine son vermek, ara öğünleri atlamadan beslenmek, tatlı ihtiyacını aşırıya kaçmadan bitter çikolata ile değerlendirmek, bol su tüketmek, proteini beslenmenin merkezine taşımak, bitki çayla- rından destek almak büyük önem taşıyor.
HİjYEN SağlaYıN
sadece su ve sabun kullanılarak yapılan temizlik, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumak için yeterli. Çünkü cildimizi temiz ve nemli tutmak, mikropların cilt- ten geçişini engelliyor. unutmayın ki kirli bir cilt mikroorganizmaların çoğalması için gerekli koşulları oluşturuyor.
56| maksimumbiz
zatürree de en önemli koruyucu tedavi aşı. tek bir doz aşı ile yıllar süren bir bağışıklık elde edilebiliyor.