Page 43 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2009
P. 43

                                                                                                                                                                                     Mefle f›ç›larda bekletilen flaraplarda, mefleye özgü ba- z› tatlar flaraba geçer ve tanen biraz daha yuvarlan›r. Mefle, sa¤lam, esnek, hafif ve su geçirmez olmas› se- bebiyle tercih edilmesine ra¤men mefle f›ç› yap›m› çok zahmetli ve maliyetli bir ifltir. Bir f›ç›n›n maliyeti 1.500$ – 2.500$ aras›nda de¤iflir ve bir f›ç› ortalama 4-5 y›l kullan›lmas›n›n ard›ndan sherry, konyak ve viski üreti- minde kullan›lmak üzere di¤er üreticilere sat›l›r. Bek- leme süresi dolan flaraplar, fliflelenmesinin ve mantar ile kapat›lmas›n›n ard›ndan özel yeralt› mahzenlerinde y›lland›r›lmak üzere yerlerini al›rlar. fiarap etiketinin üzerinde yer alan tarih, flarab›n fliflelendi¤i tarihi gös- termektedir. fiarap fliflelerinin mantar ile kapat›lmas›- n›n en temel sebebi, mantar›n ›slanmas›n›n ard›ndan fliflerek, flifleye hava girifline engel olmas› ve burada da fermentasyon sürecinin devam etmesine engel olarak ekfliyip sirkeleflmesinin önüne geçmektir. Bu sebep- tendir ki, flarap flifleleri yatay saklanmal›d›r. Bu saye- de, mantar ›slak kal›r ve flifle içindeki flarap yaflamaya devam eder.
Hangi flarapla ne yenir?
fiarap ve yemek aras›ndaki uyum, asl›nda düflü- nülenden çok daha fazla ve önemlidir. E¤er flarap uy- gun bir yemek ile yenmez ise, beklenen tad› vermesi çok zordur. K›rm›z› et ile k›rm›z› flarap, beyaz et ile de beyaz flarap ilkesi asl›nda geçerlili¤i olmayan bir klifle olmakla birlikte, püf nokta yeme¤in k›vam›, içeri¤i, ba- harat› ve sosu ile, flarab›n yap›s› ve aromas› aras›nda- ki uyumu yakalayabilmektir. fiarap içimi s›ras›nda te- mel kural; tat olarak yemekten daha az bask›n olan bir flarap seçmek ve ayn› zamanda, sirke gibi keskin, li- mon gibi ekfli tatlardan uzak kalmakt›r.
Çok ya¤l› yiyecekler ile, tanen ve alkolce zengin flaraplar içilmesi tavsiye edilir. Çok baharatl› yiyecek- lerde, alkol oran›na paralel olarak baharat tad› daha da kuvvetlendi¤inden, alkol derecesi nispeten düflük bir flarap tercih edilmelidir. Ac›l›k veren tatlar, yavafl alg›lanmas›na ra¤men, uzun süre kal›c› olmalar› sebe- biyle; tanenli ve çok alkollü flaraplar ile dengelenilir- ler.
1 litresi ortalama 650 kalori olana flarap, sahip oldu¤u vitamin, mineral ve enzimler sayesinde, beyin, kalp ve di¤er organlar aras›ndaki kan iletiflimini artt›- r›r. Ayn› zamanda, böbreküstü bezlerinin çal›flmas› ve düzenli hormon salg›lamas›nda büyük etkisi olan fla- rap, so¤uk alg›nl›¤›na ve di¤er enfeksiyonlara karfl› vü- cuda direnç verir.
Nereye gidip flarap içmeli?
Türkiye’de flarap denince, akl›ma gelen ilk 2 yer
Bozcaada ve Kapadokya. Ba¤bozumu zaman› Bozcaa- da’y›, ya da Kapadokya’da gün bat›m›nda yap›lan bir balon gezisinin ard›ndan içilen Avanos flarab›n›n tad›n›, bir paragrafa s›¤d›rmak kuflkusuz büyük bir haks›zl›k olaca¤›ndan, bunlar› sonraki say›lara sakl›yorum...
Daha yak›nlara geldi¤imizde, ‹stanbul ve Anka- ra’da flarap içmek için var olan onlarca mekan aras›n- da ilginizi çekecek bir yer mutlaka bulabilirsiniz. ‹z- mir’de ünlü bir flarap evi ismine rastlamam›fl olsam bi- le (‹zmirli arkadafllar beni düzeltsin lütfen), ‹zmir’den 1 saat uzaklafl›p fiirince’ye vard›¤›n›zda fiirince’nin kü- çük ve sevimli evleri, çarfl›s› ve flarap fabrikalar› ara- s›nda kendinizden geçip, yanyana dizili ufak dükkan- larda flaraplar› tadar iken, bir yandan insanlar›n s›cak- l›¤›, bir yandan da ortam›n etkisiyle olsa gerek, flifle fli- fle flaraplarla (özellikle meyva flaraplar› ile) eve dön- müfl buluyorsunuz kendinizi.
Mitolojide Tanr›lar›n içkisi olarak kabul edilen, üretiminden kadehine karaf›na kadar kendi kültürünü yaflayan ve yaflatan flarap, hayat›n›zdan eksik olmas›n...
    41
AYL‹N AKINLI
Aktüeryal Dan›flmanl›k
 in vino veritas
    




















































































   41   42   43   44   45