Page 53 - LCWLIFE5-TR
P. 53
sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emil- mesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığıdır.
Çölyak hastası olan kişiler, buğdayda, arpada, çavdar- da, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir pro- teine tahammül edememektedir.
Çölyaklı hastaları, gluten içeren yiyecekler yediklerin- de, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle, çok küçük ve parmak şekline benzeyen, “villus” olarak adlandırılan, ince bağır- saktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur. (Düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.)
Yiyeceklerdeki besinler bu “villus”lardan geçerek, kan dolaşımı içine emilir. “Villus”lar olmadan insan; her ne kadar yerse yesin; beslenemez.
Vücudun kendi bağışıklık sistemine zarar vermesin- den dolayı çölyak hastalığı, oto-immün sistem rahat- sızlığı olarak düşünülür. Bununla birlikte, yiyeceklerin emilememesinden dolayı, sindirim rahatsızlığı olarak da sınıflandırılır.
Çölyak hastalığı, genetik bir hastalıktır; yani, ailevi ka- lıtım söz konusudur. Bazen hastalık bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duy- gusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi ilk seferde de aktif olabilir. Hastalık yaşamın herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir. Çölyak, kimi kişilerde çocukluk, kimile- rinde ergenlik, kimilerinde ise, orta yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir.
Çocuklarda erken teşhis konulmaz ise, büyüme ve ge- lişme geriliğine neden olur.
Glutenden sınırlı diyette buğday, arpa, yulaf, çavdar ve unundan yapılan ekmek çeşitleri, makarna, bulgur, şeh- riye ve hamur işi gıdalar diyetten çıkarılır.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çölyak hastalığı, insanları çok değişik şekillerde etki- ler. Bazı insanların belirtileri çocuklukta bazılarının ise, yetişkinliklerinde görülür.
structures that provide digestion in the intestines, and thereby prevents the absorption of nutrient in foods and creates damages in the small intestine.
People with celiac disease cannot tolerate a protein called gluten which is present in wheat, barley, rye, and oats.
When celiac patients eat gluten-containing foods, their immune systems respond it by damaging the small intestines. In particular the structures that are very small and resembles to finger, called as “villus” and that provide the absorption in the small intestine disappear. (It becomes flat and becomes unable to perform its task.)
The nutrients in the foods pass through these “villus” and are absorbed into the blood circulation. People can- not feed without “villus” no matter how much they eat.
The celiac disease is thought to be autoimmune sys- tem disease, because the body damages its own im- mune system. However, they are also classified as di- gestion disorders because of the inability of foods to be absorbed.
Celiac disease is a genetic disease; That is, family in- heritance is in question. Sometimes the disease can be triggered after an operation, childbirth, pregnancy, viral infection or severe emotional stress, as well as it can be active in the first time. The disease can occur in any part of life. Celiac can occur in childhood in some people, in puberty in some people and in middle age group in some people.
If children are not diagnosed early, it causes growth and development retardation.
On a gluten-limited diet the bread types made from wheat, barley, oats, rye, and their flour, pasta, bulgur, noodle and pastry food are removed from the diet.
WHAT ARE THE SYMPTOMS OF THE CELIAC DISEASE?
The celiac disease affects people in many different ways. Some people’s symptoms are seen in childhood and in adulthood in others.
51