Page 42 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2012
P. 42

                                 ACENTELERİMİZ
Dağcan Sigorta
Acenteliğinizin tarihçesinden bahseder misiniz?
Sigorta aracılığına 1995 yılında Orhangazi Dağaşan ve Mehmet Şükrü Bircan ortaklığında Anadolu Sigorta acentesi olarak kurulan Bilge Sigorta Ara. Hiz. Ltd. Şti olarak başladık. Son- raki yıllarda Orhangazi Dağaşan şahıs acenteliği ile, akabinde değişen piyasa şartları gereği 2008 yılında da Dağcan Sigorta’yı kurarak acentelik faaliyetimizi Anadolu Sigorta çatısı altında sürdürmekteyiz.
Müşteri portföyünüzü değerlendirir misiniz? Müşteri seçi- minde ve müşterilere verilen hizmetlerde nelere dikkat ediyorsunuz?
Müşteri portföyümüzde kurumsal ve bireysel sigortalılar dengeli bir dağılım içerisindedir. Sigortalılarımızın % 90’nı sadık müşteri dediğimiz, her koşulda sirketine ve acentesine güvenen, aldığı hizmetten memnun, yeni arayışlara lüzum gör- meyen kişi ve kuruluşlardan oluşmaktadır. Sigortalılarımızın çoğunluğu ile beş yılı aşkın süredir çalışmaktayız. Yeni müşterilerimizle de aynı performansı yakalamak için gere- ken hizmeti sunmanın gayreti içerisindeyiz. Poliçenin vade
bitiminde yollarımızı ayıracağımız müşteri yerine uzun yıllar çalışabileceğimiz müşteri profiline yönelip kalıcı portföy oluşturmaktayız. Sigorta yaptıran kişinin en zor anı hasar anıdır. Hasar anında sigorta şirketinin ve acentesinin gücünü, samimiyetini, maddi manevi her türlü desteği yanında his- seden müşteri, en sadık müşteri grubunu oluşturmaktadır. Bu bakış açısı ile biz Dağcan Sigorta olarak tüm sigortalılarımızın, her türlü hasarında, hasarın oluşunu takiben tazminatın öden- mesine kadar tüm aşamalarda yanında olmaya, destek olma- ya gayret gösterdik. Bunun ödülünü de portföyümüzdeki sadık müşterilerle alıyoruz.
Ağırlıklı hangi branşlarda çalışıyorsunuz? Sektörün bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hizmet sektörü olmamız itibari ile tüm branşlarda çalışmaya gayret gösteriyoruz. Ancak Türkiye şartları ve bölgesel fak- törler nedeniyle kaza ve yangın branşları daha fazla ön plana çıkmaktadır. Son yıllardaki büyük değişime rağmen insan- lar önce araçlarını sonra işyerlerini ve en son konut ve diğer değerlerini sigortalatmaktadır. Kaza ve yangın branşları dışında toplumda henüz yeterli bilinç oluşmamakla birlikte gelişen Türkiye ile beraber bu branşlarda biz sigortacılar için büyük bir gelecek vaad etmektedir. Sigorta sektörü olarak kişi başına düşen prim üretimi ve poliçe adedinde Avrupa ortalamasının çok gerisinde olmamıza rağmen, toplumun alım gücünün artması, sigorta bilincinin yayılması, şirketlerin yeni ürün ve hizmet arzları ile doğru orantılı olarak artacağı kanaatindeyiz. Gelişen teknoloji, şirketlerin doğru risk analiz- leri ve fiyatlandırma yapmalarına olanak sağlamıştır. Devlet
  40
  
























































































   40   41   42   43   44