Page 71 - LCWLIFE7-TR
P. 71
Dünyanın en büyük sosyal ağlarının toplam kullanıcı sayısının 3 milyar, en büyük mesajlaşma uygulamaları toplamının 4 milyar civarında kullanıcısı olduğunu dü- şündüğümüzde, bu bize iki farklı davranışı gösteriyor. Birincisi, sosyal ağlar mesajlaşma yeteneklerini artırıyor, ikincisi ise, bizler de hikâyemizi paylaşmaktan / göster- mekten, anlatmaya doğru giden bir kullanım eğilimine yöneliyoruz. Tabii, bu platformdan platforma değişiklik ve derinlik farkı gösterebilir.
Mecraların gelişiminden ve kullanıcı davranışlarından sonra bizi bot’a götüren diğer önemli nokta ise, karma- şa. Yaşamımızı organize edecek ve hızlı sonuca götüre- cek yardımcılara ihtiyacımız artıyor. Sabırsızlaşıyoruz; her şeyi tam istediğimiz an elde etmek istiyoruz. Bunlar olmayınca şikâyet, vazgeçme gibi onlarca duygusal tep- ki veriyoruz.
Tüm bu ihtiyaç ve isteklere baktığımızda ürün ve hiz- met sunan markalara çok fazla iş düştüğünü söylemek gerekiyor. Markalar, iletişimin ana odağını ürün pazarla- masından tüketiciyi anlamaya yardımcı olacak ara ser- vislere geçirmek zorunda.
Bunun basit bir örneğini vermek istiyorum:
Google’ın ana gelir kalemi reklamlar... Bir şey aradı- ğımızda istediğimiz sonucu en hızlı ve en doğru şekilde bulması veya bize gösterdiği reklamlarda istediğimi- zi bilmesi, kafamızda hemen şu soruyu düşündürüyor: Google bizi bu kadar iyi nasıl tanıyor? Bunun cevabı hem çok basit hem de bir o kadar karışık. Google’ın klavye,
When we consider the total number of users of the largest social networks in the world is about 3 billion and the total number of users of the largest messaging appli- cations is about 4 billion, this fact shows us two di ering behavior types. The  rst one is about the social networks increasing the messaging ability, and the second one is about us tending toward a usage that goes from sharing/ showing our story to telling it. Of course, this can change from platform to platform and it can vary in depth.
After the development of media and user behavior, there comes another important topic called chaos, which leads us to the bot. We are in more need of facilitators which would organize our lives and get us to the point. Then, we become impatient and desire everything to be happened immediately. When things don’t go our way, we respond emotionally, and then we complain and give up.
Considering all the needs and demands, it is necessary to say that too many duties fall on the brands that o er products and services. The brands have to bring their main focus on intermediary services that will help to understand the consumers, instead of focusing on just marketing.
I want to give a simple example of this.
Google’s main revenue item is advertisements. Find- ing the result we want in the fastest and most accurate way, when we look for something, or knowing what we want in its advertisements make us instantly think about this question: How does Google know us so well? The answer is very simple and at the same time very com- plex. We use tens of di erent services of Google, such
69


































































































   69   70   71   72   73